Obyčajný, a pritom nesmierne zdravý: Chráni pred rakovinou a škodlivými baktériami, posilňuje srdce, imunitu, dáva nám telesnú aj duševnú silu

Keby sme si ho kládli na tanier častejšie, pocítili by sme veľmi skoro jeho priaznivé účinky na zdravie. Chren dedinský je totiž veľmi zdravý, preto je naozaj škoda, že si naň spomenieme iba cez vianočné alebo veľkonočné sviatky, keď ho podávame k údeninám. Na jar zberáme jeho mladé listy, na jeseň zasa korene, ktoré majú vtedy najlepšiu chuť.

14.04.2023 14:00
chren Foto:
debata (2)

Dáva nám svoju vytrvalosť

Chren je trváca rastlina s veľkými, hrubými listami. Rastliny sú vytrvalé a len ťažko sa likvidujú. Mnohí záhradkári sa na ne pozerajú ako na nežiaducu burinu. No z hľadiska zdravia by sme mali byť za chren vďační, pretože svoju vytrvalosť prenáša aj na nás. Po odtrhnutí alebo vybratí zo zeme nemá chren žiadnu vôňu. Tá príde spolu s výraznou ostrou chuťou až po rozrezaní alebo nastrúhaní. Vtedy štípe, až rúbe v hlave. Je to spôsobené chemickými reakciami poškodených rastlinných buniek. No je to práve silná aróma a výrazná chuť, ktorá robí chren jedinečným a nezastupiteľným v kuchyni.

Ku chlebíčkom aj údeninám

Strúhaný chren tradične patrí do šalátov (najmä kapustových), do omáčok, k údeninám aj na obložené chlebíčky. Kto ho konzumuje, ten robí veľa pre svoje zdravie. Chren obsahuje potrebné vitamíny, minerály, bielkoviny a ďalšie látky, ktoré sú nesmierne prospešné. Posilňujú imunitný systém a trávenie. Chren obsahuje veľa draslíka, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie srdca. Chren aj zbavuje telo prebytočnej vody a čistí dýchanie pri ochoreniach dýchacích ciest alebo pri alergiách.

uhorky Čítajte aj Mocný štít proti rakovine, takmer žiadne kalórie a plná užitočných látok: Zelenina čo chráni srdce, črevá aj kožu

Likviduje patogény

Chren je neoceniteľný pomocník v boji proti rozličným patogénom. To je dôvod – spolu s tým, že uľahčuje trávenie – prečo sa podáva k mäsu a údeninám. Chemické látky, ktoré chren obsahuje, likvidujú škodlivé baktérie, ktoré sú pôvodcami rôznych infekcií. Živiny, ktoré chren obsahuje, sú zdrojom energie pre telo aj myseľ a dokážu okamžite po konzumácii zvýšiť náš psychický aj fyzický výkon. A napokon, chren je skvelým strážcom štíhlej línie, pretože pomáha rýchlejšie navodiť pocit sýtosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #alergie #chren #korene #patogény
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december