Trápi vás nespavosť, nervozita, stres alebo ste prepracovaní? Spánok vám privolá rastlina, ktorá upokojí, upraví trávenie a ešte aj podporí imunitu

Táto poliehavá trvalka má hviezdicovité biele kvety, ktoré sa objavujú nad úzkymi listami na jar a začiatkom leta. Marinka voňavá, nazývaná aj lipkavec marinkový, je nielen zdravá, ale aj pekná poliehavá trvalka, ktorá sa kobercovito rozrastie aj na tienistých miestach v záhrade. Suché listy marinky sa používajú do potpourri a do bylinkových čajov.

15.04.2023 06:00
marinka voňavá Foto:
debata (1)

Čo o nej treba vedieť

Marinka voňavá sa rozmnožuje delením v jeseni alebo na jar, prípadne vysievaním semien začiatkom jesene. Listy na sušenie zberáme na jar tesne predtým, než rozkvitnú. Marinka je liečivá rastlina, ktorá nie je všeobecne známa, preto je dobré povedať si, na čo sa používa. Je vhodná pri problémoch s pečeňou aj so žalúdkom, podporuje trávenie aj správne fungovanie močového ústrojenstva. No slúži najmä pri problémoch súvisiacich so stresom a prepracovanosťou.

barborka Čítajte aj Čistí krv, odvádza z tela prebytočnú vodu, zlepšuje apetít a zásobuje telo potrebnými vitamínmi. V jarných šalátoch by nemala chýbať

Upokojí a uspí

Marinka je známa ako bylina, ktorá upokojuje a navodzuje spánok. Preto sa odporúča pri podráždenosti, nervozite, nespavosti a súvisiacich problémoch, napríklad aj tráviacich, ako je nadúvanie a plynatosť. Marinka zároveň podporuje imunitu a pomáha pri liečbe kožných problémov. Dôležité je však vedieť, že ju treba užívať s mierou, pretože pri dlhodobom užívaní a vo veľkých množstvách je toxická. Preto by sme jej nemali denne užiť viac ako jeden a pol lyžičky. Okrem toho je dobré kombinovať ju s inými bylinkami, v závislosti od zdravotných ťažkostí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #spánok #liečivá rastlina #marinka voňavá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december