Na púčik, na krúžok, na čapík. Nezaškodí si zopakovať, ako, kedy a prečo režeme ovocné dreviny

Rez vždy prispôsobujeme životnému obdobiu konkrétnej dreviny, jej pestovateľskému tvaru, požiadavkám a podmienkam. Výchovný rez robíme v období rastu dreviny. Jeho cieľom je vytvoriť požadovaný tvar a pevnú kostru nadzemnej časti. V obodbí rodivosti robíme udržiavací (presvetľovací) rez. Ním sa zabezpečí rovnováha medzi rastom a rodivosťou. V období starnutia sa zmladzovacím rezom predlžuje rodivosť aj životnosť dreviny.

15.04.2023 14:00
rez ovocných drevín Foto:
debata

Ani hlboký, ani slabý

Pre rezaní ovocnej dreviny treba dávať pozor na to, aby rez nebol ani príliš hlboký, ale ani príliš slabý. Výsledkom príliš hlbokého rezu je bujný rast na úkor úrody a ďalšie prehusťovanie. Slabým rezom sa takisto koruna prehustí. Nedostatočne hlboký rez mladých stromov môže spôsobiť skorú a vysokú rodivosť, ktorá zabrzdí vývin stromu. Môžu sa aj polámať konáre preťažené úrodou.

Zima, jar, leto

Čas rezu závisí od druhu rezu alebo od druhu ovocnej dreviny. Zimný rez sa štandardne robí pri voľne rastúcich jabloniach, hruškách, mišpuliach, dulách, všetkých ríbezliach, egrešoch a čučoriedkach. Pri kôstkovinách sa posúva na jar v prípade mladých stromov a na leto v prípade rodiacich stromov. Pri zvažovaní hĺbky rezu berieme do úvahy vitalitu stromu aj daného výhonka. V princípe platí, že slabo rastúce stromy režeme hlbšie, ale len v prípade, keď sú zdravé.

ríbezle čierne Čítajte aj Správny rez rovná sa vysoká úroda: Ako sa starať o ríbezle, aby bohato rodili, nepraskali a kedy je lepšie radšej sa krov zbaviť

Kde a ako rezať

Robíme rez na púčik, na konárový krúžok, na pätku a na čapík. Dôležité je rezať vždy nad púčikom a urobiť hladký rez. Nenechávame čapíky ani veľké rany. Aby sme zabránili natrhnutiu kôry, pílený konár podrežeme zospodu. Rozstrapkané okraje rany zahladíme ostrým záhradníckym nožom. Spôsob rezu závisí od schopnosti dreviny vytvárať rodiace orgány. Napríklad čerešne zakladajú úrodu na plodonosnom obraste z dvojročného a staršieho dreva, takže treba nechať veľa starších konárov. Naopak višne vytvárajú úrodu na jednoročných výhonkoch, preto rp reze necháme väčšinu mladých konárov a odstraňujeme časť starého dreva.

Čím začíname

Mladé stromčeky sa kupujú väčšinou ako jednoročné so založenou korunou. Pri začiatočnom reze skrátime alebo odstránime nežiaduce výhonky. Ak mladý stromček kúpime bez bočného obrastu, treba ho po vysadení skrátiť podľa toho, ako ho chceme tvarovať. Výchovným rezom dáme základ novej korune, čo trvá dva až tri roky. Potom už režeme v prospech rodivosti udržiavacím rezom. Staršie stromy rezom zmladzujeme, to sa však netýka prestarnutých stromov, ktorým by sa už nezahojili rany a predčasne by odumreli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ríbezle #hrušky #višne #rez #ovocné stromy #jablone #ovocné dreviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december