Keď ho teraz zrežete, budete mať zdravý strom, ktorý bohato zarodí. Jeho plody posilňujú srdce a chránia telo pred zápalmi aj pred rakovinou

Strom, o ktorom bude reč, je omnoho menší ako čerešňa a veľa jeho kultivarov je samoopelivých, preto sa hodí aj do stredne veľkých alebo menších záhrad. Višňa rodí prevažne na jednoročnom dreve, ktoré vyrástlo v predchádzajúcom roku. Kyselkasté plody nemusia každému chutiť, no sú veľmi cenné. Na naše zdravie majú blahodarné účinky.

16.04.2023 14:00
višne Foto:
debata

Pestujú sa ako čerešne

Požiadavky višne na stanovište a pôdu sú rovnaké ako pri čerešni. Višne sa však môžu pestovať aj pri stenách a ohradách orientovaných na sever alebo východ. Odporúčaný podpník je Colt, ale používajú sa aj semenáče mahalebky a čerešne, a to v závislosti od pôdy, v ktorej chceme pestovať višňu. Najčastejšie sa pestuje voľne rastúci zákrpok a palmeta.

Čo višne potrebujú

Väčšiu pozornosť než pri čerešniach je pri višniach potrebné venovať hnojeniu, najmä dusíkom, ktorý je dôležitý na rast mladých výhonkov. Netreba však prehnojovať! V suchých oblastiach je dôležité zavlažovanie. Pred vtákmi ochráni plody višní natiahnutá sieť alebo klietka. Každý rok by sa malo rezom odstraňovať staršie drevo. Stromy režeme na jar a v lete, pretože takto obmedzíme výskyt striebristosti listov.

mango Čítajte aj Nazýva sa aj ovocie bohov, patrí medzi najzdravšie na svete. Dopestujete si ho na strome, ktorý sa hodí aj do malej záhradky

Ako ich zberáme

Višne netrháme, ale ich striháme aj so stopkami, aby sme nepoškodili konáre, ktoré by sa mohli infikovať. Poškodenie kôry by mohlo vyvolať baktériovú rakovinu stromu. Višne treba spotrebovať alebo spracovať čo najskôr po zbere. V ľudovom liečiteľstve sa využívajú nielen plody, ale aj stopky plodov, ktoré pôsobia močopudne, zmierňujú kašeľ, kŕče aj hnačku.

Poklad pre zdravie

Kto príde na chuť kyslasto-trpkastým plodom višne, ten robí naozaj veľa pre svoje zdravie. Višne pomáhajú potláčať zápaly a posilňujú imunitu. Odbúravajú z kĺbov kyselinu močovú a zmierňujú tak bolesti. Sú prospešné aj pre ľudí, ktorí trpia nespavosťou alebo poruchami spáku, pretože obsahujú melatonín, ktorý reguluje spánkový režim. Višne aj chránia srdce, pokožku a podporujú zdravie zubov. Sú výborným ovocím na doplnenie železa a zmiernenie málokrvnosti. Konzumujú sa čerstvé, ale aj zavárané alebo spracované na džem, džús či likér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #čerešne #rez #ovocný strom #višňa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december