Chrbát a kĺby trpia, tak prečo sa ničiť? Použite takmer zabudnutého pomocníka, ktorý je šetrný k vám aj k pôde

Pri obrábaní pôdy dlhé desaťročia platilo, že medzi nevyhnutné úkony patrí rýľovanie na jar i na jeseň. Aj táto dogma – ako mnohé z úplne iných sfér ľudskej činnosti – však v ostatnom čase podstúpila spochybňovanie. Zdá sa, že oprávnene. Rýľovanie vyšlo z módy, ide to aj bez neho.

17.04.2023 06:00
rýľovanie Foto:
debata

Čo bolo, to bolo

Konvenčné vysvetlenie na obhajobu rýľovania znelo, že tento úkon pred výsevom či výsadbou a vždy aj na zimu prevzdušňuje pôdu, súbežné odstránenie buriny zlepšuje kvalitu prostredia a vegetácia v takýchto podmienkach lepšie vzchádza. Prečo sa teda čerstvejšie množia názory, že tento postup je prekonaný a priam škodlivý?

Chrbát, kĺby a svaly dostávajú zabrať

Priznajme si to, hlavným prevádzkovým argumentom proti pravidelnému obracaniu substrátu je namáhavosť. Aj s najmodernejším náradím dostanú chrbát, kĺby či svaly riadne zabrať bez ohľadu na kondíciu. Samozrejme, ak by rýľovanie bolo nevyhnutné, nezostalo by iné, než zaťať zuby a pustiť sa roboty. Ukazuje sa však, že nie je. Ba možno dokonca naopak.

ílovitá pôda Čítajte aj Neviete si rady s ťažkou pôdou? Ponúkame tri top rady ako odľahčiť ílovitú zem, aby bola čo najlepšie pripravená na siatie a pestovanie

Ako v rozladenom orchestri

V každom kubickom metri pôdy sa nachádzajú miliardy užitočných živých entít: dážďoviek, hmyzu, roztočí, plesní, baktérií, rias. Spoločne vytvárajú vlastnosti podložia a svojím pôsobením mu dodávajú kyslík aj živiny. Rýľovanie vnáša do zladeného orchestra disharmóniu najmä v zmysle preskupenia jednotlivých vrstiev. Zmena podmienok negatívne ovplyvňuje fungovanie týchto organizmov a môže viesť až k ich záhube. Takéto narušenie prirodzených procesov sa premietne aj do horšieho prosperovania rastlín. Porýľovaná pôda si vyžaduje určitý čas na to, aby sa spamätala a všetko sa v nej nanovo usporiadalo. Navyše, diskutabilné je aj to, či obracanie pomáha v boji proti zelenej pliage. Možno totiž zlikviduje už viditeľnú burinu, zároveň však presunie bližšie k povrchu tú latentnú, ktorá to, pochopiteľne, okamžite využije.

záhradná fólia Čítajte aj Dusí burinu, chráni výsadbu, zvyšuje teplotu pôdy a dokáže ešte oveľa viac. No iba vtedy, keď ju správne vyberieme

Mulč alebo zelené hnojenie

Na jeseň je overene vhodnou alternatívou k rýľovaniu prikrytie záhona mulčom, pokosenou trávou, zdravým suchým lístím alebo nevyzretým kompostom. Výstelka ochráni zem pred teplotnými výkyvmi aj eróziou pod vplyvom vetra a zrážok, izoluje ju pred náletovými votrelcami, potlačí existujúce zaburinenie, obohatí substrát a postará sa o reguláciu vlhkosti. Čoraz častejšie využívanou metódou je zelené hnojenie založené na princípe vysiatia pôdopokryvných ozimín na prelome augusta a septembra. Bez ohľadu na typ prídavnej pokrývky ju treba odstrániť pred jarným založením úrody alebo okrasnej zóny.

Prevzdušní, ale nepoprevracia

Približne mesiac pred jarným výsevom alebo výsadbou prejdite odkrytú pôdu jednozubým kypričom, ktorý ju uvoľní, ale nepoprevracia. Univerzál s dlhou či krátkou násadou sa vyznačuje kosákovitým zakrivením, koniec kovového háku tvorí plochý výstupok. Vykované zosilnenie profilu alebo privarená platnička majú 2 – 5 cm. Nástroj zoženiete v cene zhruba do 25 eur. Záhon ním prejdite diagonálne, ťahajte riadky s rozostupmi 20 centimetrov. Potom pokračujte kolmo na ne, aby sa vytvorili kosoštvorce. Podobne poslúži ručná alebo akumulátorová kypriaca fréza, ktorá má na pevnej konštrukcii otočné nože usporiadané do hviezdice. V elektrickej verzii stojí okolo 40 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #JAR #rýľovanie #substrát #obrábanie pôdy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december