Rastlina vhodná ako náhrada trávnika a ešte je aj liečivá! Upokojuje nervy, zmierňuje kŕče aj ženské problémy, znižuje horúčku

Plazivá vždyzelená trvalka paruman spanilý tvorí koberce jemne delených listov. Je vhodná ako obruba cestičiek, chodníkov aj záhonov. Dobrá správa je, že z nej dokonca možno vytvoriť okrasný trávnik. Paruman sa delí na jar alebo aj na jeseň, prípadne vrcholovými stonkovými odrezkami bočných výhonkov v lete. Listy sú páperisté, na konci byle sú kvety, ktoré kvitnú v júli a auguste a vtedy sa aj zbierajú.

17.04.2023 14:00
paruman Foto:
debata

Čo s ním po zbere

Listy parumanu zbierame kedykoľvek podľa potreby. Kvety zbierame vtedy, keď sú už celkom otvorené a sušíme ich vcelku. Listy majú príjemnú jablkovú arómu a rovnako ako kvety sa pridávajú do potpourri aj bylinkových čajov. Z parumanu si môžeme pripraviť aj vínny odvar (kvety povaríme s vínom) alebo liečivý a upokojujúci kúpeľ.

marinka voňavá Čítajte aj Trápi vás nespavosť, nervozita, stres alebo ste prepracovaní? Spánok vám privolá rastlina, ktorá upokojí, upraví trávenie a ešte aj podporí imunitu

Špecialista na kŕče

Paruman je rastlina, ktorá sa môže používať na mnohé liečebné účely. Využíva sa na zmiernenie tráviacich a žlčníkových ťažkostí, Znižuje horúčku, zlepšuje stav pokožky, ženám pomáha zmierniť bolestivé príznaky menštruácie a blahodarne vplýva aj na podráždené nervy, ktoré utišuje. Všeobecne možno konštatovať, že paruman má protizápalové, dezinfekčné a upokojujúce účinky na organizmus. Paruman je aj dobrý pomocník pri starostlivosti o krásu. Keď si ním opláchnete vlasy, budú pekne lesklé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #kvety #kŕče #liečivá rastlina #paruman
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december