Čo potrebuje
Guajave sa najlepšie darí pri teplote okolo 22 až 28 stupňov a 70-percentnej alebo nižšej vzdušnej vlhkosti. Na pôdu si guajava nepotrpí, no najviac ocení nezamokrenú hlinitú pôdu. Potrebuje chránené miesto a ak ju budete pestovať vo veternej oblasti, nezabudnite rastlinu priviazať k opore. Raz ročne prihnijte strom kombinovaným hnojivom so strednou zásobou draslíka a dusíka v dávke jeden až dva kilogramy. Okolie stromu treba odburiňovať, zavlažovať a nastielať.
Ako ho režeme
Mladý stromček zrežeme na terminálnom výhonku po dosiahnutí výšky 1 meter, a to o dve tretiny, aby sme podporili rozkonárovanie. Následne už len odstraňujeme choré, poškodené alebo nesprávne rastúce konáre. Guajava rodí po 1 až 3 rokoch v závislosti od kultivaru a prostredia. Plody dozrievajú asi 5 mesiacov po opelení a zberajú sa vtedy, keď začínajú žltnúť. Zberáme ich opatrne, pretože sú náchylné na poškodenie. Plody sa dajú uskladňovať asi mesiac pri teplote okolo 7 stupňov.

Plody plné vitamínov
Plody guajavy pripomínajú malé jabĺčka. Sú plné vitamínov, minerálov a iných užitočných látok, čo z nich robí veľkú oporu nášho zdravia i krásy. Guajava je vzpruhou pre pokožku aj vlasy. Upravuje trávenie, má aj silné antibakteriálne vlastnosti. Vysoký obsah vitamínu C pomáha imunite a zároveň nás chráni pred rakovinou. Liečivé sú nielen plody, ale aj listy, z ktorých sa varí čaj na podporu imunity a liečbu ochorení dýchacích ciest.