Ideálne na chudnutie aj na pestovanie krásy, no nielen to. Toto ovocie vám do tela napumpuje vitamíny a bude vás chrániť pred chorobami

Strom alebo ker guajavy (niekedy sa uvádza aj guava) môže narásť až do výšky okolo osem metrov a šírky asi sedem metrov. To je však v ideálnych tropických alebo subtropických podmienkach, odkiaľ táto drevina pochádza. U nás sa dá pestovať na záhone aj v stredne veľkých záhradách, dokonca guajavu úspešne vypestujete aj vo veľkých nádobách s kvalitným substrátom.

18.04.2023 14:00
guajava Foto:
debata (1)

Čo potrebuje

Guajave sa najlepšie darí pri teplote okolo 22 až 28 stupňov a 70-percentnej alebo nižšej vzdušnej vlhkosti. Na pôdu si guajava nepotrpí, no najviac ocení nezamokrenú hlinitú pôdu. Potrebuje chránené miesto a ak ju budete pestovať vo veternej oblasti, nezabudnite rastlinu priviazať k opore. Raz ročne prihnijte strom kombinovaným hnojivom so strednou zásobou draslíka a dusíka v dávke jeden až dva kilogramy. Okolie stromu treba odburiňovať, zavlažovať a nastielať.

Ako ho režeme

Mladý stromček zrežeme na terminálnom výhonku po dosiahnutí výšky 1 meter, a to o dve tretiny, aby sme podporili rozkonárovanie. Následne už len odstraňujeme choré, poškodené alebo nesprávne rastúce konáre. Guajava rodí po 1 až 3 rokoch v závislosti od kultivaru a prostredia. Plody dozrievajú asi 5 mesiacov po opelení a zberajú sa vtedy, keď začínajú žltnúť. Zberáme ich opatrne, pretože sú náchylné na poškodenie. Plody sa dajú uskladňovať asi mesiac pri teplote okolo 7 stupňov.

višne Čítajte viac Keď ho teraz zrežete, budete mať zdravý strom, ktorý bohato zarodí. Jeho plody posilňujú srdce a chránia telo pred zápalmi aj pred rakovinou

Plody plné vitamínov

Plody guajavy pripomínajú malé jabĺčka. Sú plné vitamínov, minerálov a iných užitočných látok, čo z nich robí veľkú oporu nášho zdravia i krásy. Guajava je vzpruhou pre pokožku aj vlasy. Upravuje trávenie, má aj silné antibakteriálne vlastnosti. Vysoký obsah vitamínu C pomáha imunite a zároveň nás chráni pred rakovinou. Liečivé sú nielen plody, ale aj listy, z ktorých sa varí čaj na podporu imunity a liečbu ochorení dýchacích ciest.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #vitamíny #ker #ovocný strom #guajava
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december