Jar je čas výsevu
Nechtík zberáme v priebehu leta, pričom sa zameriavame na otvorené kvety a lupienky oddeľujeme na sušenie. Zberáme aj mladé listy. Nechtík sa rozmnožuje sejbou na jar alebo na jeseň, bežne i samovýsevom. Časté sú plnokveté formy v odtieňoch krémovej, oranžovej a bronzovej farby. Nechtík dorastá do výšky okolo pol metra a pestuje sa v okrasných záhradách. Je však aj jedlý a liečivý.
Prečo ho jesť
Vďaka svojej žiarivej farbe sa nechtík využíva na prírodné prifarbovanie jedál, či už polievok, ryže alebo rôznych čerstvých šalátov. Jedlám dodáva nechtík aj typickú vôňu a jemne horkastú chuť. Pestujeme ho až pre trojaký úžitok: je pekný, jedlý a ešte aj liečivý, na čo odkazuje aj jeho názov nechtík lekársky.

Kde všade pomáha
Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, enzýmy, flavonoidy a ďalšie zdraviu prospešné látky. Vďaka nim nechtík hojí rany, popáleniny a rôzne defekty kože. Pôsobí aj protizápalovo, potláča infekcie a prospieva i srdcovocievnemu systému. Posilňuje činnosť srdca a ženám v období menopauzy pomáha prekonať búšenia srdca a iné súvisiace ťažkosti. Priaznivo pôsobí na fungovanie žlčníka a pomáha upokojiť podráždené nervy aj upraviť činnosť žalúdka a celkovo trávenia.