Ryži, polievkam a šalátom dodá krásnu farbu a je aj liečivý. Na kožu pôsobí priam zázračne, prospieva i srdcu, žalúdku a žlčníku

Táto letnička kríčkovitého rastu má žiarivooranžové kvety, ktoré vyzerajú krásne v záhradke aj v kvetináči. Odstraňovanie kvetov po odkvitnutí predlžuje kvitnutie. Lupienky kvetov nechtíka sa používajú na prifarbovanie ryže, mäkkých syrov, polievok a na zdobenie šalátov. Suchými lupienkami sa spestruje potpourri.

22.04.2023 06:00
nechtík Foto:
debata

Jar je čas výsevu

Nechtík zberáme v priebehu leta, pričom sa zameriavame na otvorené kvety a lupienky oddeľujeme na sušenie. Zberáme aj mladé listy. Nechtík sa rozmnožuje sejbou na jar alebo na jeseň, bežne i samovýsevom. Časté sú plnokveté formy v odtieňoch krémovej, oranžovej a bronzovej farby. Nechtík dorastá do výšky okolo pol metra a pestuje sa v okrasných záhradách. Je však aj jedlý a liečivý.

Prečo ho jesť

Vďaka svojej žiarivej farbe sa nechtík využíva na prírodné prifarbovanie jedál, či už polievok, ryže alebo rôznych čerstvých šalátov. Jedlám dodáva nechtík aj typickú vôňu a jemne horkastú chuť. Pestujeme ho až pre trojaký úžitok: je pekný, jedlý a ešte aj liečivý, na čo odkazuje aj jeho názov nechtík lekársky.

valeriánka Čítajte aj Chráni nás pred poškodením srdca, dodá telu horčík, zbaví úzkosti, nespavosti a ešte aj rozpumpuje metabolizmus

Kde všade pomáha

Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, enzýmy, flavonoidy a ďalšie zdraviu prospešné látky. Vďaka nim nechtík hojí rany, popáleniny a rôzne defekty kože. Pôsobí aj protizápalovo, potláča infekcie a prospieva i srdcovocievnemu systému. Posilňuje činnosť srdca a ženám v období menopauzy pomáha prekonať búšenia srdca a iné súvisiace ťažkosti. Priaznivo pôsobí na fungovanie žlčníka a pomáha upokojiť podráždené nervy aj upraviť činnosť žalúdka a celkovo trávenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #koza #srdce #menopauza #šaláty #infekcie #Nechtík lekársky #liečivá rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december