Zlepšuje imunitu, znižuje riziko rakoviny. Zabudnutá zelenina dokáže aj napraviť žalúdok, pečeň a utíšiť kašeľ

Táto dvojročná odolná rastlina už nie je veľmi známa, čo je škoda. Je plná vitamínov, minerálov a ďalších užitočných látok. Pekne kvitne, v záhrade dobre vyzerá a jej jedlý koreň sa dá pripraviť na mnoho spôsobov.

26.04.2023 06:00
kozobrada Foto:
debata

Priláka do záhrady včely

Netradičná zelenina kozobrada pórolistá (nazývaná aj kozia brada) má fialové kvety a koreň, z ktorého pripravíte fantastickú prílohu k mäsu. Kozobrada krásne kvitne fialovými kvetmi, ktoré sú veľkým lákadlom pre včely. Je známa aj pod názvom salsifis alebo salsify. Vysievame ju v apríli, zberáme koreň, ktorý vzhľadom, použitím aj požiadavkami pripomína zeleninu čierny koreň. Koreň sa dá použiť a skladovať rovnako ako iná koreňová zelenina, stonku môžeme spracovať na spôsob špargle.

Potrebuje kyprú pôdu

Kozobradu vysievame do dobre prekyprenej pôdy, aby vytvorila rovný, nerozvetvený jedlý koreň. Zberáme ho od jesene do jari, uskladňujeme ako mrkvu. Koreň kozobrady je veľmi zdravý, upravuje pokazené alebo problematické trávenie, podporuje správnu činnosť pečene a žlčníka, zmierňuje kašeľ. Vďaka obsahu prospešných látok je kozobrada rastlinou, ktorá pozitívne vplýva na činnosť imunitného systému a funguje tiež ako prevencia rakoviny. Kozobrada dokáže aj utíšiť kašeľ a iné príznaky ochorení dýchacích ciest. Kozobrada pórolistá je vhodná pre diabetikov.

ruta voňavá Čítajte aj Keď ju zjete, budete sa cítiť lepšie, aj keď vám nič nebolo. Mocná, no zabudnutá rastlina má také silné liečivé účinky, že sa ňou kedysi odháňalo zlo

Pestuje sa ľahko

Kozobrada nie je náročná na pestovanie. Potrebuje slnečné miesto a kyprú, výživnú pôdu. Vzídené rastlinky jednotíme asi na 10 centimetrov. Jesenné mrazíky zjemňujú chuť koreňa, ktorý potom dostáva príjemne sladkastú chuť. Pri zbere koreňov postupujeme opatrne, aby sme ich nepoškodili, pretože vtedy z nich tečie mlieko, ktoré zhoršuje kvalitu zeleniny. Korene sú chutné najmä v tepelne upravených pokrmoch, či už dusené, varené alebo pečené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #trávenie #koreň #kozobrada pórolistá #salsifis
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december