Ako dokonale vyčistiť poťahy na záhradný nábytok? Netreba kupovať drahé prípravky, pomôžu veci za pár centov, ktoré má doma každý

Lebedenie v záhrade by bez epied a vankúšikov bolo nepohodlné. Vonku sú však ako súčasť mobiliára aj pod strieškou vystavené poveternostným vplyvom, ktoré skracujú ich životnosť. Vhodnými metódami čistenia ju môžete predĺžiť.

27.04.2023 06:00
záhradný nábytok Foto:
debata

Základ je ošetrovanie

Exteriérová druhá obývačka sa sotva zaobíde bez puncu v podobe čalúnenia. Mäkké podložky a opierky zdokonaľujú relax osamote, raňajky na vzduchu v kruhu rodiny či večerné posedenie s priateľmi pri grile. Okrem zimného skladovania v suchu je dôležitým faktorom pri uchovávaní funkčnosti a vzhľadu priebežné ošetrovanie.

Úprava na zvýšenie odolnosti

Čistenie návlečiek z nábytku inštalovaného na terase alebo trávniku sa odvíja od veľkosti, materiálu, spracovania a odnímateľnosti čalúnenia. Pri kúpe preferujte poťahy so zipsom alebo iným upevnením umožňujúcim sňatie na vypranie. Inak budete musieť pucovať epedy a vankúšiky ručne. Dobrou správou je, že väčšina poťahov cielene predurčených na použitie vonku má priemyselnú úpravu na zvýšenie odolnosti proti mechanickému opotrebovaniu, UV žiareniu a vlhkosti.

paruman Čítajte aj Rastlina vhodná ako náhrada trávnika a ešte je aj liečivá! Upokojuje nervy, zmierňuje kŕče aj ženské problémy, znižuje horúčku

Saje pot, ale je to na nej vidieť

Čistá bavlna poskytuje nadštandardný komfort, ale v exteriéri je značne háklivá. Rýchlo sa totiž špiní a má malú rezistenciu na tekutiny vrátane potu. Saje ho, čo je v danej chvíli pocitovo určite príjemnejšie ako interakcia s umelým poťahom, ale následne vznikajú negustiózne škvrny. Dajú sa relatívne ľahko vyčistiť, treba to však robiť obťažujúco často. Navyše, slnko vyťahuje z bavlny farby a látka sa pôsobením tepla scvrkáva.

Šampión v daždi, outsider na slnku

Univerzál polyester či polyakrylonitril s decentnou textúrou, samozrejme, o čosi horšie vyzerajú a nedodávajú natoľko luxusné spočinutie. Lepšie však zvládajú spomenuté spektrum prevádzkových výziev. Alergikom bonusovo prospievajú tým, že neuchovávajú peľ. Hlavnými benefitmi ešte priamočiarejšie plastového polyuretánu sú úplne nenáročná údržba a vysoký stupeň vodotesnosti. Po daždi stačí takéto čalúnenie a jeho doplnky vytrieť dosucha, rovnako jednoduché je to s čistením. Keď však vykukne slnko a rozpáli vzduch, nastáva nemilé lepenie sa znojenej pokožky.

kameň v záhrade Čítajte aj Patria do záhrady protitankové zábrany? Patria! Využitie prírodného kameňa sa totiž nekončí dlažbou

Nazad navliekajte ešte vlhké

Pri praní odnímateľných poťahov dodržiavajte inštrukcie od výrobcu. Na úvod procedúry poodmetajte a vytraste hrubé nečistoty. Nazad ich navliekajte ešte vlhké, pôjde vám to hladšie. Niektoré skladnejšie penové vankúše môžu podstúpiť pranie v celistvosti aj s výplňou – presvedčte sa o tom na etikete. Pri fixnom čalúnení zväčša stačí voda s jemným saponátom, netreba agresívnejšie prípravky. Pozor na nadbytočné premokrenie.

Vysávanie a impregnácia proti roztočom

Na odstránenie vtáčích výlučkov použite klasický kuchynský saponát zriedený v pomere jedna čajová lyžička na dva decilitre vody. Roztok nechajte chvíľu pôsobiť, zotrite mikrovláknovou handričkou a podľa potreby dočistite. Na fľaky od potu aj zaplesnené zóny zaberá citrónová šťava. Ak k nej hodláte pridať bielidlo, radšej si účinok otestujte na menej viditeľnom mieste. So zatuchlinami si poradí vlažná octová voda. Mastnotu pochádzajúcu z pokrmov, opaľovacích krémov či repelentov posypte detským púdrom, ktorý má absorpčné vlastnosti. Vzniknutý rôsol opatrne zoškrabte nožom. Nezaškodí aspoň raz za čas čalúnenie povysávať a impregnovať sprejom proti roztočom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #terasa #bavlna #záhradný nábytok #čalúnenie #poťahy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december