Patrí medzi najzdravšie potraviny sveta, dá sa jesť surová aj varená. Prospieva srdcu, imunite, tráveniu a chráni nás pred rakovinou

Odolná stredomorská rastlina s korenistými listami je známa predovšetkým z jedál talianskej kuchyne a z čerstvých šalátov. Tepelne sa upravujú staršie rastliny, do šalátov dávame mladé lístky. Najlepšie sa jej darí v chladnom počasí a v pôde, ktorá zadržiava vlhkosť. Eruka, erugala, roquette – to všetko sú názvy rastliny, ktorú však väčšina z nás pozná ako rukolu.

27.04.2023 14:00
rukola Foto:
debata

Tri týždne a máte úrodu

Rukola je v chladnom podnebí vynikajúca na zimné pestovanie v rýchliarňach a ako rastlina na opakovaný zber. Na zber mladých rastlín sa vysieva naširoko alebo do riadkov, na zber väčších rastlín sa jednotí na 15 centimetrov. Mladé rastliny dorastú o 3 týždne. Konzumujeme len svieže zelené listy, ktoré nie sú zvädnuté. Rukola nie je vhodná na dlhé skladovanie. Chorobami netrpí, treba ju však chrániť pred skočkami.

Do šalátov aj na pizzu

Rukola dodá každému čerstvému šalátu svojimi krojenými listami pekný vzhľad, nezameniteľnú horkasto-korenistú chuť, no nielen to. Obohatí ho o toľko výživných látok, že výrazne zvýši jeho výživovú hodnotu. Rukolu môžeme aj tepelne upravovať, no predsa len je najhodnotnejšia surová. V teplej kuchyni ju môžeme napríklad zapekať alebo pridať na pizzu a k cestovinám.

kozobrada Čítajte aj Zlepšuje imunitu, znižuje riziko rakoviny. Zabudnutá zelenina dokáže aj napraviť žalúdok, pečeň a utíšiť kašeľ

Na srdce aj na imunitu

Rukola je jedna z najzdravších potravín sveta. Podporuje trávenie aj vstrebávanie živín z potravy. Keďže je bohatá na vitamín K, veľmi prospieva kostiam, svalom a pomáha urýchľovať hojenie rán. Obsahuje látky, ktoré chránia zrak, srdce, cievy a podporujú správne fungovanie imunitného systému. Rukola pôsobí aj protizápalovo a chráni telo pred rakovinou. Zlepšuje krvný obeh, v starom Ríme ju používali ako afroiziakum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunitný systém #zrak #srdce #rukola #šalát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december