Tri týždne a máte úrodu
Rukola je v chladnom podnebí vynikajúca na zimné pestovanie v rýchliarňach a ako rastlina na opakovaný zber. Na zber mladých rastlín sa vysieva naširoko alebo do riadkov, na zber väčších rastlín sa jednotí na 15 centimetrov. Mladé rastliny dorastú o 3 týždne. Konzumujeme len svieže zelené listy, ktoré nie sú zvädnuté. Rukola nie je vhodná na dlhé skladovanie. Chorobami netrpí, treba ju však chrániť pred skočkami.
Do šalátov aj na pizzu
Rukola dodá každému čerstvému šalátu svojimi krojenými listami pekný vzhľad, nezameniteľnú horkasto-korenistú chuť, no nielen to. Obohatí ho o toľko výživných látok, že výrazne zvýši jeho výživovú hodnotu. Rukolu môžeme aj tepelne upravovať, no predsa len je najhodnotnejšia surová. V teplej kuchyni ju môžeme napríklad zapekať alebo pridať na pizzu a k cestovinám.
Čítajte aj Zlepšuje imunitu, znižuje riziko rakoviny. Zabudnutá zelenina dokáže aj napraviť žalúdok, pečeň a utíšiť kašeľNa srdce aj na imunitu
Rukola je jedna z najzdravších potravín sveta. Podporuje trávenie aj vstrebávanie živín z potravy. Keďže je bohatá na vitamín K, veľmi prospieva kostiam, svalom a pomáha urýchľovať hojenie rán. Obsahuje látky, ktoré chránia zrak, srdce, cievy a podporujú správne fungovanie imunitného systému. Rukola pôsobí aj protizápalovo a chráni telo pred rakovinou. Zlepšuje krvný obeh, v starom Ríme ju používali ako afroiziakum.