Pre niekoho burina, pre iného bohatá zásobáreň vitamínov: Stačí zjesť pár lístkov a napraví sa pečeň, žlčník, tlak aj močáky

Táto trváca rastlina dorastá až do šírky 30 centimetrov a mnoho záhradkárov trpí, keď sa objaví na trávniku. No púpava lekárska si nezaslúži zatratenie. Ako hovorí už jej názov, je to liečivá rastlina a hoci ju mnohí považujú výlučne za otravnú a neželanú burinu, iní na ňu nedajú dopustiť. Listy púpavy sú horkasté, ale bielením získajú sladkú chuť. Jedlé sú aj kvety a korene púpavy.

28.04.2023 14:00
púpava lekárska Foto:
debata (3)

Dá sa pestovať roky

Pokiaľ netrváte na vzorovom a bezchybnom anglickom trávniku, púpavu môžete využiť vo svoj prospech. Kultúrne formy púpavy možno aj pestovať. Púpave sa darí v akejkoľvek priepustnej pôde. Priesady sa vypestujú z jarnej sejby do debničiek alebo sa môže rastlina vysievať priamo do pôdy do sponu 35 centimetrov. Od konca leta začneme púpavu postupne bieliť. Postupujeme tak, že osušené rastliny prikryjeme nepriehľadným vedrom. Zberáme pretiahnuté krémovožlté listy. Púpava v zime odumiera, ale na jar znovu vzíde. Rastlinu možno takto pestovať niekoľko rokov.

Najlepšia je na jar

V jarných mesiacoch je púpava najväčšou zásobárňou vitamínov, minerálov a ďalších užitočných látok. Listy sú najzdravšie v marci a apríli, pridávajú sa surové do čerstvých zeleninových šalátov a môžu sa aj tepelne upravovať. Výborné sú v rôznych slaných koláčoch, plnkách aj mäsových roládach či jedlách z vajec alebo zemiakov. Na jar sú listy aj vňať púpavy také liečivé, že účinne a výrazne pomôžu pri problémoch s pečeňou, so žlčníkom, močovými cestami aj upravia krvný tlak. Stačí dať do šalátu alebo na obložený chlebík niekoľko čerstvých listov. Pomáhajú upraviť aj trávenie.

poludňovka Čítajte aj Keď budete otŕhať kvety tejto rastliny, získate chutnú šalátovú zeleninu. Pestuje sa jednoducho, výživné listy vás bohato zásobia vitamínmi

Aj kvety sú liečivé

Nielen listy a stvoly, ale aj kvety púpavy sú chutné a liečivé. Dá sa z nich uvariť sirup, med alebo čaj, ktorý pomáha liečiť ochorenia dýchacích ciest. Liečivé sú aj korene púpavy, ktoré sa zbierajú od augusta do októbra. Koreň treba po zbere dobre umyť, nakrájať na menšie kúsky a vysušiť. Sušený koreň sa dá použiť na prípravu čaju alebo tinktúry. Je výborným prírodným prostriedkom na zmiernenie príznakov psoriázy a reumatizmu. Pomáha pri zápale močového mechúra a tinktúra z púpavových listov a koreňa rozpúšťa žlčové kamene. Koreň pomáha aj regulovať hladinu cukru v krvi, preto je vhodný pre diabetikov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pečeň #med #žlčník #kvety #listy #dýchacie cesty #sirup #koreň #púpava lekárska
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december