Cítite tú sladkú vôňu vo vzduchu? Nenechajte sa omámiť, táto drevina je jedovatá. No jej kvety sú nielen jedlé, ale aj silno liečivé

Keď začne omamne rozvoniavať agát, je to znamenie, že jar je neodvolateľne tu. Mnohí z nás poznajú sladkú chuť agátu, pretože si občas odtrhnú zopár kvetov a vychutnajú si na jazyku sladký nektár. Pri ochutnávaní agátu však treba byť opatrní, známe sú otravy ľudí i zvierat. Všetky časti rastliny okrem kvetov sú prudko jedovaté – listy, kôra, koreň i semená.

29.04.2023 14:00
agát biely Foto:
debata (1)

Prišiel, aby krášlil

Agát biely k nám prišiel z Ameriky, aby skrášlil kráľovské záhrady. Rýchlo sa udomácnil a rozšíril, dnes je najvýznamnejším nektarodajným stromom na južnom Slovensku. Inak povedané, na južnom Slovensku nám včely vyrábajú najmä agátový med. Agát spoznáte podľa krásnych bielych kvetov so žltkastým nádychom, ktoré prevísajú vo voľných strapcoch a šíria okolo seba omamnú vôňu. Pri ich trhaní treba dať pozor na pichľavé tŕne, ktoré vedia nepekne poraniť.

Ako ho pestovať

Agát môže dosiahnuť výšku až okolo 20 metrov, preto je vhodný len do veľkých záhrad. Na pôdu nie je náročný, dobre rastie aj v horších podmienkach, kde sa dokáže aj rozmnožiť. Škodcovia a choroby ho nezvyknú napádať. Koruna je skôr riedka, kvety intenzívne voňajú a lákajú včely. Z agátu zberáme jedine kvety.

monarda Čítajte aj Kvitne v lete, lieči po celý rok. Upokojí podráždené nervy, utlmí bolesti, zmierni zápaly i nevoľnosť. A ešte aj krásne vyzerá

Pozor na to, čo zjete

Podľa niektorých bylinkárov nie je liečebný účinok agáta veľmi veľký a v čajových zmesiach sa vraj agát nachádza skôr ako aromatizujúca látka. Blahodarne pôsobí skôr na dušu ako na telo. Je to vec názoru. V ľudovom liečiteľstve sa čaj z agáta používa na zmiernenie rôznych kŕčov, problémov so žalúdkom a trávením. Na liečebné účely sa zberajú výhradne kvety. Pokiaľ by ste skonzumovali inú časť rastliny, môže sa to prejaviť bolesťami hlavy, nevoľnosťou, srdcovou slabosťou, poklesom krvného tlaku, hnačkou alebo slinením.

Pomáha hlavne žalúdku

Agátové kvety sú najlepšie čerstvé. Dajú sa aj sušiť a skladovať, no dlhodobé skladovanie sa neodporúča. Agát je účinný na zmiernenie tráviacich ťažkostí. Pomáha utlmiť pálenie záhy, upokojí trávenie sužované kŕčmi a pomáha odviesť z tela prebytočnú vodu. Agátový čaj je vhodný aj pri ochoreniach dýchacích ciest, podobne účinkuje aj agátvoý sirup. A kto raz ochutnal agátový med, ten naň viac nedá dopustiť. Agátový kvet sa výborne kombinuje s bazou alebo hluchavkou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #čaj #med #kvety #strom #agát biely
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december