Chcete vedieť, aké bude počasie? Najlepšie rosničky sú mrkva, jedľa, slnečnica, nechtík alebo divozel

Odnepamäti existujú prírodné barometre: stačí sa aspoň trochu zorientovať v ich signáloch. Týka sa to zvieratstva, ale aj vegetácie. Môžete vychádzať zo správania lastovičiek, motýľov, včiel, slimákov, mravcov, mačiek, hydiny či žiab, ktoré dokonca podnietili vznik slovného spojenia televízna rosnička. Predpoveď počasia vám však dokážu priniesť aj mnohé rastliny rôzneho typu.

30.04.2023 14:00
počasie a rastliny Foto:
debata

Bez zbytočného prestoja

Krasovlas bezbyľový (Carlina acaulis) pripomína bodliak. Decimetrové rozložité kvetné úbory tejto trvácnej byliny sa nachádzajú v strede ružice ostnatých listov a špecifikom je, že ich zatváranie predikuje dážď. Za slnečna takýto prejav varuje pred náhlou letnou búrkou. Veľmi krátko pred prepuknutím lejaku pozaťahuje svoje kvety margaréta kapská nazývaná aj sedmokráska africká (Dimorphotheca ecklonis). Ak máte naporúdzi čo i len improvizovaný úkryt napríklad v podobe záhradnej chatky, práve táto rastlina vám dá povel, že už naozaj nastal najvyšší čas poschovávať do nej náradie, mechanizáciu, mobiliár, občerstvenie, bielizeň zo sušiaka. Výhodou je, že predstih nebude zbytočne veľký.

Popoludní sa nenechajte pomýliť

Meno podľa reakcie na klímu má slnečnica ročná (Helianthus annuus). Pôžitkársky sa vyhrievajúca plochá hlavička so žltými lupienkami avizuje pretrvanie žiarenia na najbližšie hodiny, zdráhavá až naklonená varuje pred nástupom prehánok. Podobne sa správa porovnateľne populárny jednoročný približne polmetrový nechtík lekársky (Calendula officinalis) s nádhernými oranžovými kvetmi a všeobecne uznávanými terapeutickými účinkami. Impulz je však v tomto prípade relatívny, keďže si popoludní takto počína bez ohľadu na blížiace sa pomery.

agát biely Čítajte aj Cítite tú sladkú vôňu vo vzduchu? Nenechajte sa omámiť, táto drevina je jedovatá. No jej kvety sú nielen jedlé, ale aj silno liečivé

Brezu a lipu ani netreba vidieť

Nešľachtená pôvodná mrkva pravá (Daucus carota) s bielym koreňom zaťahuje pred dažďom čnelky s háčikovými ostňami v rámci plodu, ktorý sa v druhom roku života tvorí z okolíkov drobných bielych kvetov. Rozprestreté znamenajú, že priaznivé počasie pretrvá. Celoročným ochotným meteorológom je jedľa biela (Abies alba), konkrétne jej šišky. Pootvárané ohlasujú priaznivé podmienky na pobudnutie vonku, zatvorené prezrádzajú slotu. Breza, lipa a lipkavec marinkový (Galium odoratum) zase informujú o vývoji náš čuch. Pred príchodom dažďa je totiž vôňa, ktorú vydávajú, citeľne intenzívnejšia.

púpava lekárska Čítajte aj Pre niekoho burina, pre iného bohatá zásobáreň vitamínov: Stačí zjesť pár lístkov a napraví sa pečeň, žlčník, tlak aj močáky

Dlhodobá prognóza na zimu

Značne rafinované prejavy má divozel tmavočervený (Verbascum phoenicum). Vzpriamená trvalka so životnosťou obmedzenou na niekoľko rokov a vzrastom do 70 centimetrov predpovedá zrážky tak, že stonky so strapcovitými vzletnými ružovo-fialovými kvetmi nakláňa na západ. Naopak, východný smer prorokuje zmenu k lepšiemu – predovšetkým roztrhanie oblačnosti. Samozrejme, pri pozorovaní treba spoľahlivo poznať orientáciu pozemku a najmä vylúčiť prípadný mätúci vplyv vetra. Divozel je však schopný aj dlhodobej predpovede. Ak sú jeho listy nakopené blízko seba skôr v spodnej časti ružice, znamená to sneženie už na začiatku zimy, zatiaľ čo ich kumulácia v hornej sfére rastliny oznamuje odklad bielej pokrývky na neskoršiu fázu chladného obdobia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #počasie #mrkva #slnečnica #nechtík #margaréta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december