Vždyzelený ker čo skrášli záhradu a má aj liečivé účinky. Pomôže dať do poriadku močáky, posilňuje srdce a odkysľuje telo

Má jedno nenahraditeľné použitie. Patrí medzi rastliny na obličkové choroby a výrazne dezinfikuje močové cesty. Prospieva aj pri piesku, kameňoch a močení v krvi. K užívaniu medvedice lekárskej však treba pristupovať opatrne, pretože je možné iba vtedy, keď je moč zásaditý. Medvedica obsahuje aj látky, ktoré môžu na náš organizmus pôsobiť nepriaznivo, preto ju nepoužívame samostatne, ale len v zmesiach s inými rastlinami a najviac dva týždne.

01.05.2023 06:00
medvedica lekárska Foto:
debata

Skoro ako brusnica

Medvedica lekárska je vždyzelený poliehavý ker, ktorý sa tak podobá na brusnicu, že je niekedy veľmi ťažké tieto rastliny od seba rozoznať. Brusnica však má na rozdiel od medvedice na spodnej strane listov bodkovité žliazky a plody s prehĺbeným vrcholom. Medvedica a brusnica majú aj podobné zloženie a v prípade potreby môžeme jednu druhou nahradiť. Medvedica má tmavozelené kožovité listy. Od mája do júla kvitne drobnými bielymi alebo ružovkastými kvetmi. Plody sú červené a okrúhle.

Pekná aj liečivá

Medvedica je vo voľnej prírode vzácna, no môžeme ju pestovať v záhrade. Prečo by sme to mali robiť? Pretože je to veľmi pekný vždyzelený ker, ktorý je ešte aj liečivý, ako hovorí aj jeho názov. Vzrastom nie je veľký, no v záhrade bude robiť radosť niekoľkým generáciám, pretože sa dá pestovať aj sto rokov. Medvedica je odolný ker, môžete ho pestovať aj v chladnejších oblastiach.

kozobrada Čítajte aj Zlepšuje imunitu, znižuje riziko rakoviny. Zabudnutá zelenina dokáže aj napraviť žalúdok, pečeň a utíšiť kašeľ

Kedy po nej siahnuť

Predovšetkým treba povedať, že medvedica obsahuje aj látky, ktoré nie sú pre naše zdravie za každých okolností priaznivé, preto je dobré konzultovať jej užívanie s lekárom alebo lekárnikom. Pokiaľ už po nej siahnete, tak najmä vtedy, keď máte problémy s močovými cestami a obličkami. Medvedica reguluje vodu v tele, odvádza prebytočnú vodu a uvoľňuje z tela aj kyselinu močovú. Tým pomáha zmierniť bolestivé prejavy dny a reumy. Okrem toho posilňuje srdce, imunitu, odkysľuje organizmus a má protizápalové účinky. Keďže sú účinky tejto rastliny silné, užíva sa v zmesiach s inými bylinami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #srdce #močové cesty #obličky #brusnica #medvedica lekárska
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december