Aké podmienky potrebuje
Čechrica rastie u nás prirodzene, preto nemá žiadne špeciálne nároky. Ocení však vyživenú pôdu a zálievku v suchých obdobiach. Darí sa jej aj na tienistých miestach, preto je vhodná na zazelenanie práve takýchto kútov v záhrade. Listy pripomínajú papraď alebo vňať mrky. Čechrica sa rozmnožuje vysievaním semena do voľnej pôdy v jeseni, inak aj bežne samovýsevom. Semená je potrebné stratifikovať. Môžeme ju rozmnožovať aj odrezkami.
Pre chuť aj pre vôňu
Listy čechrice majú anízovú chuť a používajú sa najmä na zníženie kyslosti ovocných jedál. Preto sú výborné ako prísada do ovocných šalátov, ktorým zároveň dodajú zaujímavú sladkastú chuť a vôňu. Hrubý kolovitý koreň možno jesť surový alebo ho variť ako každú inú koreňovú zeleninu. Veľké semená sa pridávajú do ovocných jedál. Nedozreté semená zberáme v lete, potom ich sušíme alebo nakladáme. Koreň vykopávame v jeseni.
Čítajte aj Cítite tú sladkú vôňu vo vzduchu? Nenechajte sa omámiť, táto drevina je jedovatá. No jej kvety sú nielen jedlé, ale aj silno liečivéČo je ešte dobré vedieť
Čechrica síce nie je všeobecne známa rastlina, ale oplatí sa ju vyskúšať. Semená a listy majú sladkastú chuť a anízovú vôňu – jedno i druhé výborne podfarbuje celkovú chuť sladkých jedál, najmä pokrmov z ovocia. V záhrade je čechrica užitočná nielen preto, že oživí tienisté miesta, ale aj preto, že svojou arómou odpudzuje otravný hmyz. Preto je dobré umiestniť ju blízko terasy alebo iného posedenia.