Lepšia ako cukor: Zazelená aj tienisté miesta v záhrade, pekne vonia a je ideálna do sladkých jedál, ovocných šalátov a koktejlov

Trváca rastlina s plochými okolíkmi drobných kvetov kvitne v lete. Kvietky voňajú príjemne, listy vzhľadom pripomínajú mrkvovú vňať alebo papraď. Čechrica voňavá je rastlina verná svojmu menu. Jej jemná vôňa sa šíri záhradou v lete, keď rastlina kvitne. Čechrica má papraďovité listy, ktoré zberáme na sušenie na jar a začiatkom leta.

01.05.2023 14:00
čechrica voňavá Foto:
debata

Aké podmienky potrebuje

Čechrica rastie u nás prirodzene, preto nemá žiadne špeciálne nároky. Ocení však vyživenú pôdu a zálievku v suchých obdobiach. Darí sa jej aj na tienistých miestach, preto je vhodná na zazelenanie práve takýchto kútov v záhrade. Listy pripomínajú papraď alebo vňať mrky. Čechrica sa rozmnožuje vysievaním semena do voľnej pôdy v jeseni, inak aj bežne samovýsevom. Semená je potrebné stratifikovať. Môžeme ju rozmnožovať aj odrezkami.

Pre chuť aj pre vôňu

Listy čechrice majú anízovú chuť a používajú sa najmä na zníženie kyslosti ovocných jedál. Preto sú výborné ako prísada do ovocných šalátov, ktorým zároveň dodajú zaujímavú sladkastú chuť a vôňu. Hrubý kolovitý koreň možno jesť surový alebo ho variť ako každú inú koreňovú zeleninu. Veľké semená sa pridávajú do ovocných jedál. Nedozreté semená zberáme v lete, potom ich sušíme alebo nakladáme. Koreň vykopávame v jeseni.

agát biely Čítajte aj Cítite tú sladkú vôňu vo vzduchu? Nenechajte sa omámiť, táto drevina je jedovatá. No jej kvety sú nielen jedlé, ale aj silno liečivé

Čo je ešte dobré vedieť

Čechrica síce nie je všeobecne známa rastlina, ale oplatí sa ju vyskúšať. Semená a listy majú sladkastú chuť a anízovú vôňu – jedno i druhé výborne podfarbuje celkovú chuť sladkých jedál, najmä pokrmov z ovocia. V záhrade je čechrica užitočná nielen preto, že oživí tienisté miesta, ale aj preto, že svojou arómou odpudzuje otravný hmyz. Preto je dobré umiestniť ju blízko terasy alebo iného posedenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listy #koreň #aníz #čechrica voňavá #ovocné šaláty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december