Aké podmienky potrebuje
Čechrica rastie u nás prirodzene, preto nemá žiadne špeciálne nároky. Ocení však vyživenú pôdu a zálievku v suchých obdobiach. Darí sa jej aj na tienistých miestach, preto je vhodná na zazelenanie práve takýchto kútov v záhrade. Listy pripomínajú papraď alebo vňať mrky. Čechrica sa rozmnožuje vysievaním semena do voľnej pôdy v jeseni, inak aj bežne samovýsevom. Semená je potrebné stratifikovať. Môžeme ju rozmnožovať aj odrezkami.
Pre chuť aj pre vôňu
Listy čechrice majú anízovú chuť a používajú sa najmä na zníženie kyslosti ovocných jedál. Preto sú výborné ako prísada do ovocných šalátov, ktorým zároveň dodajú zaujímavú sladkastú chuť a vôňu. Hrubý kolovitý koreň možno jesť surový alebo ho variť ako každú inú koreňovú zeleninu. Veľké semená sa pridávajú do ovocných jedál. Nedozreté semená zberáme v lete, potom ich sušíme alebo nakladáme. Koreň vykopávame v jeseni.

Čo je ešte dobré vedieť
Čechrica síce nie je všeobecne známa rastlina, ale oplatí sa ju vyskúšať. Semená a listy majú sladkastú chuť a anízovú vôňu – jedno i druhé výborne podfarbuje celkovú chuť sladkých jedál, najmä pokrmov z ovocia. V záhrade je čechrica užitočná nielen preto, že oživí tienisté miesta, ale aj preto, že svojou arómou odpudzuje otravný hmyz. Preto je dobré umiestniť ju blízko terasy alebo iného posedenia.