Tento ker sa pestuje jednoducho, jeho ovocie je presne to, čo naše telo potrebuje: Prospieva srdcu, imunite, mozgu, zraku, tráveniu a spomaľuje starnutie

Pestujú sa jednoducho, nemajú vysoké nároky. Vyžadujú však chladnejšie podnebie, preto sa im darí najmä v stredných a severných oblastiach Slovenska. Pokiaľ ich chceme pestovať na slnečných miestach, je potrebné ich primerane tieniť. Inak sú egreše veľmi vďačné kry.

02.05.2023 06:00
shutterstock 1292098852 Foto:
debata (2)

Voda a siete

Egreše potrebujú vyživenú pôdu bez burín. Pôda by mala byť dostatočne vlhká, no nie podmáčaná. Dozrievajúce plody môžeme ochrániť pred vtáctvom sieťami. Pre pestovanie egreša platia rovnaké pravidlá, ktorými sa riadime pri pestovaní červených a čiernych ríbezlí.

Nastielať a chrániť

Egreše vyžadujú vysokú hladinu draslíka v pôde a pravidelné nastielanie. Nové prírastky treba chrániť pred vetrom, aby ich nepolámal. Pri veľkej násade plodov je potrebné pretŕhanie. Rastliny tvarujeme ako kry, kordóny alebo palmety. Plody egreša dozrievajú v lete, môžu byť zelené, biele, žlté, oranžové až do červena. Žlté, biele a červené kultivary by sa mali zberať až vtedy, keď sú plody úplne vyfarbené. Najzdravšie egreše sú čerstvé, plody sa môžu aj mraziť a konzervovať. Kompóty sú výborné do koláčov aj ako príloha k pečenej alebo grilovanej hydine.

medvedica lekárska Čítajte aj Vždyzelený ker čo skrášli záhradu a má aj liečivé účinky. Pomôže dať do poriadku močáky, posilňuje srdce a odkysľuje telo

Šup s ním na tanier

Na kuchynskú úpravu zberáme egreše, kým sú ešte zelené. Na priamu konzumáciu nechávame plody úplne dozrieť. Egreše sú pre náš organizmus veľmi prospešné. Predovšetkým podporujú správne fungovanie srdca a ciev, pomáhajú spomaliť tvorbu kŕčových žíl. Vďaka vysokému obsahu kremíka sú egreše výbornou prevenciou pred ochoreniami kardiovaskulárneho systému. Podporujú zdravé trávenie, posilňujú imunitný systém aj zrak, chránia mozog a dodávajú telu látky, ktoré spomaľujú starnutie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #imunitný systém #srdce #ríbezle #egreše
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december