Zabudnite na rascu a na čierne korenie. Vyskúšajte rastlinu, ktorá chuťou aj arómou prekoná známu klasiku a navyše sa postará o zdravé srdce i trávenie

Jednoročná rastlina s jemnými listami a bielymi alebo svetloružovými kvetmi potrebuje na klíčenie vyššie teploty. Pochádza zo Stredomoria, na čo odkazuje aj jej názov – rímska rasca. Hoci menom a vzhľadom je podobná na klasickú „našu“ rascu, rozdiel medzi nimi je veľký. Rímska rasca je aromatickejšia, chuťou i vzhľadom pripomína čierne korenie, fenikel a trochu aj aníz a do jedla ju treba pridávať opatrne, pretože je veľmi výrazná.

02.05.2023 15:00
rímska rasca Foto:
debata

Nie je rasca ako rasca

Klasická rasca, ktorú poznáme, má len málo spoločné s rímskou rascou. Rímska rasca má oveľa výraznejšiu arómu aj chuť, preto sa nezvykne používať v našej tradičnej kuchyni. Je typickou bylinou jedál z Blízkeho Východu či Indie, poznáme ju z karí, nakladanej zeleniny alebo jogurtov. Pre výrazné chuťové aj aromatické vlastnosti treba rímsku rascu pridávať do jedla s opatrnosťou.

Ako ju pestovať

Rímska rasca je semenom rastliny s názvom rascovec rímsky. Dorastá do výšky okolo pol metra, dá sa pestovať v záhrade aj v kvetináči v interiéri. Keďže ide o stredomorskú rastlinu, potrebuje suché a teplé miesto, kde teplota neklesne pod mínus päť stupňov. Kvitne v júni a júli. Rímska rasca dozrieva na jeseň, v septembri a októbri, niekedy už v auguste. Vysievame ju v máji.

hluchavka Čítajte aj Podobá sa na žihľavu, ale nepŕhli. Lieči ženské aj mužské orgány, prospieva tráveniu, dýchaniu, zmierňuje kožné problémy

Kde sa dá využiť

Blízkovýchodná, indická alebo mexická kuchyňa by sa bez rímskej rasce nezaobišla. Semená sa drvia krátko pred použitím, aby sa potom v jedle naplno prejavila ich chuť aj aróma. Ich využitie je veľké a rozhodne sa neobmedzuje len na exotickú kuchyňu. Rímsku rascu môžeme pridávať aj do chleba a pečiva, sladkých raňajok, zaváranín. Používa sa pri príprave jedál z mäsa, rýb, môžeme ňou dochutiť aj polievky, omáčky a zeleninové pokrmy alebo syr.

Prospieva nášmu zdraviu

Rímska rasca je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Pomáha s trávením, prospieva srdcu, odstraňuje hnačku aj vracanie. Kto má problémy so žalúdkom alebo stratil chuť do jedla, tomu rímska rasca pomôže zmierniť tieto ťažkosti. Má vysoký obsah vitamínov a minerálov i rôznych iných užitočných látok, napríklad kyseliny listovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #srdce #Stredomorie #rasca #aróma #rasca rímska #rascovec rímsky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december