Nie je rasca ako rasca
Klasická rasca, ktorú poznáme, má len málo spoločné s rímskou rascou. Rímska rasca má oveľa výraznejšiu arómu aj chuť, preto sa nezvykne používať v našej tradičnej kuchyni. Je typickou bylinou jedál z Blízkeho Východu či Indie, poznáme ju z karí, nakladanej zeleniny alebo jogurtov. Pre výrazné chuťové aj aromatické vlastnosti treba rímsku rascu pridávať do jedla s opatrnosťou.
Ako ju pestovať
Rímska rasca je semenom rastliny s názvom rascovec rímsky. Dorastá do výšky okolo pol metra, dá sa pestovať v záhrade aj v kvetináči v interiéri. Keďže ide o stredomorskú rastlinu, potrebuje suché a teplé miesto, kde teplota neklesne pod mínus päť stupňov. Kvitne v júni a júli. Rímska rasca dozrieva na jeseň, v septembri a októbri, niekedy už v auguste. Vysievame ju v máji.

Kde sa dá využiť
Blízkovýchodná, indická alebo mexická kuchyňa by sa bez rímskej rasce nezaobišla. Semená sa drvia krátko pred použitím, aby sa potom v jedle naplno prejavila ich chuť aj aróma. Ich využitie je veľké a rozhodne sa neobmedzuje len na exotickú kuchyňu. Rímsku rascu môžeme pridávať aj do chleba a pečiva, sladkých raňajok, zaváranín. Používa sa pri príprave jedál z mäsa, rýb, môžeme ňou dochutiť aj polievky, omáčky a zeleninové pokrmy alebo syr.
Prospieva nášmu zdraviu
Rímska rasca je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Pomáha s trávením, prospieva srdcu, odstraňuje hnačku aj vracanie. Kto má problémy so žalúdkom alebo stratil chuť do jedla, tomu rímska rasca pomôže zmierniť tieto ťažkosti. Má vysoký obsah vitamínov a minerálov i rôznych iných užitočných látok, napríklad kyseliny listovej.