Jar prebúdza škodcov aj choroby. Ako ochrániť záhradu pred rôznou háveďou a plesňami? A ktoré rastliny sú najviac v ohrození?

V máji sa prebúdzajú mnohí škodcovia, ktorí sú už začiatkom mesiaca aktívni a niektorí už fungujú na plné obrátky. Na juhozápade Slovenska je už niekoľko týždňov aktívny nosánik. Požerky jeho lariev môžete pozorovať na vavrínovcoch, červienkach, či rododendronoch. Následne prídu na rad smútivky na plodovej zelenine, s nimi ruka v ruke vošky na paradajkách a ružiach a pri koreňovej zelenine zasa drôtovce.

03.05.2023 06:00
hmyzí hotel Foto:
debata

Bojujeme s hubovými chorobami

Ako ďalej pripomína Martin Čurda z relácie TV Joj Nová záhrada, vysoká vzdušná vlhkosť a teplé dni prajú hubovým chorobám. Jahody napáda šedá pleseň, cibuľu pleseň cibuľová, egreše, josty a ríbezle zasa múčnatka, no a ovocné stromy perenospóra. Hlavne však koncom mája a začiatkom júna je veľkým rizikom múčnatka. Bojovať s ňou môžeme pomocou preventívneho zásahu bakteriálnym listovým hnojivom NovaFerm Dual. Tento prípravok dokáže viazať vzdušný kyslík a pritom spotrebúva uhlík, ktorý je súčasťou škodlivých húb. Svojím spôsobom tak vysuší už prvé zárodky mycélia nebezpečnej huby.

Zalievame ku koreňom

Pri vyššie menovaných hubových ochoreniach pomáhajú jedine preventívne postreky povolenými prípravkami, alebo dôsledná prevencia. Na zeleninových hriadkach znížime riziko napadnutia hubami aj tak, že zalievame citlivé druhy zeleniny ku koreňu, nie na listy. Ide hlavne o paradajky a papriky. Tým zároveň teraz doprajeme organické hnojivo.

shutterstock 1292098852 Čítajte aj Tento ker sa pestuje jednoducho, jeho ovocie je presne to, čo naše telo potrebuje: Prospieva srdcu, imunite, mozgu, zraku, tráveniu a spomaľuje starnutie

Prilákajme predátorov

Preventívna ochrana funguje aj na škodcov a tou úplne najprirodzenejšou cestou je prilákať do záhrady ich nepriateľov. Aby sme do záhrady prilákali predátorov, ako sú ucholaky, lienky a pavúky – necháme trocha nevyzretého kompostu na kôpke v blízkosti ovocných drevín. Ešte lepšie urobíme, ak zo starých tehál, driev, či čerstvo narezaných konárikov vyrobíme pre užitočný hmyz malý “hotel”.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #perenospóra #choroby a škodcovia #mycélia #hubové choroby
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december