Čo je kľúčové pre ríbezle, aby dobre rodili a rástli v plnom zdraví? Či sú čierne alebo červené, potrebujú štyri dôležité veci

Na začiatok treba povedať, že kľúčové je stanovište. Hoci majú čierne, aj červené ríbezle odlišný spôsob rastu, spoločne vyžadujú veľmi podobné podmienky. Najviac im vyhovuje slnečná pozícia, no niekde, kde je prúdenie vzduchu. Žiaden zastrčený kút v záhrade – zdôrazňuje Martin Čurda, ktorého poznáme z relácie Nová záhrada TV Joj.

03.05.2023 14:00
ríbezle Foto:
debata (1)

Pozor aj na výber odrôd

Prievan doslova znižuje aj riziko napadnutia hubovými chorobami. Toto je inak veľmi dôležité, pretože ak je sezóna s extrémne silným tlakom patogénu, hubovým chorobám – ako je napríklad americká múčnatka – podliehajú aj odrody, ktoré sú za iných okolností odolné. Dôležitý je teda aj výber odrôd. Samoopelivá a odolná voči múčnatke je spomedzi čiernych ríbezlí napríklad odroda Ben Sarek, alebo Ben Hope, či Cassisima® Black Marble. Klasikou je už dnes slovenská odroda Otelo. Medzi najosvedčenejšie vysoko úrodné červené ríbezle s dlhými strapcami patrí skorá odroda ‘Detvan’ a neskorá ‘Tatran’, ale aj ‘Maraton’ či ‘Hron’.

Akú pôdu potrebujú

Ďalšou podmienkou na úspešné pestovanie je pôda. Ríbezliam sa najviac darí v priepustnej hlinitej pôde so zásobou živín. Niektoré znesú aj stredne ťažké pôdy s dostatkom živín a vlahy, ak ich pestujeme v teplých oblastiach našej krajiny. Ťažšie pôdy znesú v lokalitách, ktoré sa prekrývajú s vinohradníckymi oblasťami.

shutterstock 1292098852 Čítajte aj Tento ker sa pestuje jednoducho, jeho ovocie je presne to, čo naše telo potrebuje: Prospieva srdcu, imunite, mozgu, zraku, tráveniu a spomaľuje starnutie

Kry sú lepšie ako stromčeky

No a poslednou podmienkou je pravidelný rez, ktorým udržiavame v kroch mladé, len niekoľko ročné drevo. Najstaršie konáriky by nemali mať viac ako štyri roky. Malá rada na záver – aj keď sú dne moderné stromčekové tvary, krovitá forma je výhodnejšia. Prinesie väčšiu úrodu, má aj väčšiu životnosť a nehrozí riziko, že sa zlomí kmienik pod váhou korunky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #čierne ríbezle #červené ríbezle #hubové choroby
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december