Zakvitnutý, vždyzelený alebo bylinkový? Výber super rastlín do živého plota je bohatý, netreba sa obmedzovať len na tuje a cyprušteky

Čo zvyčajne chceme od živého plota? Aby bol optickou, hlukovou aj prachovou bariérou, v lete krásne zakvitnutý, v zime zelený, pekný, voňavý a ešte aj ľahko udržiavateľný. Nárokov nie je málo, preto je dobré vedieť, ktoré rastliny, prípadne kombinácie sú pre živé ploty najlepšie. Berieme pritom do úvahy niekoľko základných podmienok úspešného pestovania.

04.05.2023 06:00
živý plot Foto:
debata

Začína sa to orgovánom

Veľmi často a radi kombinujeme budleju, vajgelu a orgován s druhmi ako je hlošina, červienka a vavrínovec. Prvé tri menované sú kvitnúce kry, ktoré dokážu svojím kvitnutím spoločne pokryť celú sezónu – od jari až do neskorej jesene. Hneď zjari začne kvitnúť orgován, ktorý po dokvitnutí doplní vajgela, ktorá má zasa interval kvitnutia prekrytý s kvitnutím budleje. Ak jej budete pravidelne odstraňovať odkvitnuté súkvetia – na juhozápade našej krajiny bude krásna až do prvých mrazov.

Ochrana, izolácia, krása

Ako ďalej radí Martin Čurda z relácie TV Joj Nová záhrada, ďalšie tri sú vždyzelené druhy, ktoré dodajú živému plotu štruktúru a v zime „podržia“ jeho ochrannú, či izolačnú funkciu. Navyše – na rozdiel od ihličnatých druhov – poskytujú aj istú premenlivosť v čase. Červienka má nádherne, červene sfarbené nové prírastky, ktoré vyzerajú z diaľky ako oheň – také sú žiarivo červené. Úplne v tomto vyniká odroda „Devil's Dream“. No a hlošina, ľudovo nazývaná aj ruská oliva, je podľa nás stále nedocenená drevina do živých nepriepustných plotov. Celý názov je hlošina ebbingeova (Elaeagnus ebbingei), a ide o vždyzelený, okrasný ker dorastajúci do výšky 2,5 – 3,5 metra. Existujú aj odrody s panašovanými listami, ktoré vyzerajú veľmi atraktívne. Hlošina je priam absolútne nenáročný ker, znášajúci všetky stanovištia, pôdne typy a aj mestské prostredie.

medvedica lekárska Čítajte aj Vždyzelený ker čo skrášli záhradu a má aj liečivé účinky. Pomôže dať do poriadku močáky, posilňuje srdce a odkysľuje telo

Vhodné sú aj bylinky

Rozmarín je veľmi vďačný a dokáže vytvoriť viac ako len obrubu záhona, či terasy. Z neho môžete mať doslova živý plot, ktorý je vysoký okolo pása, ale i viac. Preto je mimoriadne vhodný napríklad do predzáhradky, alebo ako predel medzi rôznymi časťami záhrady. Nespravíte z neho optickú izoláciu vysokú dva metre, ale predeľujúci živý plôtik, vysoký jeden meter – určite áno. Na rozdiel od levandule rastie totiž rozmarín ako vystúpavý ker a nie ako rozložitý poloker, akým je levanduľa. Má viac drevnatej časti, užší habitus a dosahuje aj násobne väčšiu výšku. Má to samozrejme svoj háčik – hoci sú spolu s levanduľou teplomilné polodrevité kry, na rozdiel od levandule, nie je až taký mrazuvzdorný ako ona. Preto si živý plot z rozmarínu nemôžete dovoliť vo vyšších polohách našej krajiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ker #rozmarín #levanduľa #orgován #živý plot #hlošina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december