Zelenina aj ovocie v jednom: Znižuje cholesterol, chráni srdce a cievy, nakopne trávenie, odbúra tuk a drží stabilný cukor v krvi

Pri pohľade na túto rastlinu by ste si zrejme nepovedali, že jej plody sú jedlé, chutné a ešte aj mimoriadne zdravé. Ale je to naozaj tak. Kaktus opuncia figová je nízky rozložitý a nenáročný kaktus, ktorý môže vo voľnej prírode vo svojej subtropickej domovine dosiahnuť výšku až dva metre. Divo rastúce opuncie sú veľmi pichľavé, pestované kultúry sú takmer bez tŕňov.

05.05.2023 14:00
opuncia Foto:
debata

Voda im nesvedčí

Opuncie ľahko zvládnu aj dlhé obdobia sucha. Sú citlivé na premáčané pôdy, vyhovujú im piesočné a dobre priepustné pôdy. Telo opuncie sa skladá z plochých stonkových článkov, ktoré sú dlhé 30 až 50 centimetrov. Plody sa tvoria v hornej časti článkov, v zrelom stave sú červené až purpurové, dlhé okolo 5 až 10 centimetrov. Obsahujú mäkkú šťavnatú dužinu. Zakorenené články sa vysádzajú na vzdialenosť asi 2 metre od seba a 2 až 3 metre medzi radmi.

Ako ich ošetrovať

Opuncie prihnojujeme iba v chudobných pôdach. Pôdu treba pravidelne odburiňovať, škodcovia sa na opunciách zvyčajne nevyskytujú. Opuncie potrebujú teplotu okolo 18 – 25 stupňov, vlhkosť vzduchu 60 percent alebo menej. Rodiace rastliny vyžadujú len mierne zavlažovanie. Opuncia začína rodiť približne po 3 až 4 rokoch po vysadení, plody opatrne oddeľujeme od článkov ostrým nožom. Mali by sa konzumovať hneď po zbere alebo najneskôr o niekoľko dní. Na krátky čas sa môžu uskladniť v chlade.

ríbezle Čítajte aj Čo je kľúčové pre ríbezle, aby dobre rodili a rástli v plnom zdraví? Či sú čierne alebo červené, potrebujú štyri dôležité veci

Zdravie skryté v kaktuse

Výhonky opuncie sa používajú ako zelenina a plody ako ovocie. Jedno i druhé je veľmi zdravé. Opuncia je výborná ako prevencia srdcovocievnych ochorení, pretože znižuje cholesterol aj krvný tlak. Stará sa o správne fungovanie imunitného systému aj trávenia. Odbúrava tuk a pomáha chudnúť, podporuje činnosť pečene, udržiava vyrovnanú hladinu cukru v krvi, pomáha udržať zdravé kosti a uvoľňuje stres. V lete môžeme mať rastlinu v záhrade, na jeseň ju treba premiestniť dovnútra, pretože nezvládne ani jemné mrazíky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #ovocie #zelenina #trávenie #srdce #kaktus #opuncia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december