Ktorá zelenina je stále smädná ako ťava? A kde brať vodu na polievanie, ale neskrachovať? Existuje riešenie, za ktoré sa poďakuje záhrada aj peňaženka

Akákoľvek nádoba na zachytávanie dažďovej vody na prídavné zalievanie popri zrážkovej činnosti je lepšia ako žiadna. Poďakuje sa vám nielen peňaženka, ale aj vegetácia s odporom k vápniku a iným látkam obsiahnutým v sieti. Existuje viacero variantov podľa infraštruktúry pozemku, jeho výmery a skladby porastu. Čo je dobré vedieť, kým sa pustíte do plánovania?

06.05.2023 06:00
dažďová voda Foto:
debata

Pozor na azbest, eternit a asfalt

Stolitrový sud s krytom chrániacim deti i drobnú faunu a eliminujúcim riziko vzniku liahne komárov zoženiete do 30 eur. Po záhrade môžete rozmiestniť viac takýchto nádob a ich tekutú náplň potom využívať aspoň ako doplnok k dažďu a vlahe z verejného potrubia. Komerčné verzie sú k dispozícii v širokej škále materiálov, objemov, tvarov i farieb. Moderné nádoby na retenciu dažďovej vody majú spodné výpustné ventily, možnosť napojenia hadice s kohútikom, kotviace prvky, poistku proti preplneniu a funkciu odstávky na zimu. Z vyššie uvedených prevádzkových a bezpečnostných dôvodov je vhodné, aby sudy mali veko. V takom prípade sa, samozrejme, dajú napĺňať iba cez vývod z odkvapového systému na existujúcej stavbe – zastrešenej terase, záhradnej chatke či domčeku na náradie a mechanizáciu. Nepoužívajte vodu zachytenú zo strechy s azbestom, eternitom alebo asfaltom. Pri staršej plechovej sa zase môžu uvoľňovať čiastočky náteru.

kombinácie rastlín Čítajte aj Halabala kombinácie vás pripravia o úrodu. Ktoré druhy zeleniny sa znesú a ktoré sa naopak neráčia?

Krivka od marca do októbra

Ideálnym stavom je, ak dokážete pokryť nároky vegetácie bez upravovanej vody, ktorej vzácnosť vzhľadom na klimatickú krízu stúpa a reálna cena – okrem tej symbolickej – tiež. Premenné sa dosť rôznia z rok na rok a v jednotlivých regiónoch, nahrubo však vychádzajte z toho, že jeden štvorcový meter trávnika si ročne žiada 700 litrov vody (hodnota v prepočte na jeden ár je asi 100 eur). Pozor, ide o doplnkovú závlahu už po zohľadnení obvyklých zrážok v našich zemepisných šírkach. Najexponovanejšími mesiacmi sú v súlade s očakávaniami júl a august zhodne s vyše 100 litrami mesačne na štvorcový meter. To taký marec vykazuje približne tretinovú hodnotu, október na opačnom konci sezóny polovičnú.

Na jeden ár sud s objemom 700 litrov

Zložitejšie sa vyjadruje potreba prídavných závlah pri úžitkovom záhone, kde značne záleží na druhoch zeleniny a nimi zabranej ploche. Zatiaľ čo cibuľa počas vegetačného obdobia vypije iba 50 litrov zálievky na štvorcový meter, karfiol až 300 (rajčiny 150, paprika 200, šalátové uhorky 250). Príliš však neprestrelíte, ak budete v priemere kalkulovať s 200 litrami na štvorcový meter úžitkovej zóny ročne. Ešte všeobecnejšie sa dá skonštatovať, že ročné penzum doplnkových zálievok na jeden ár vyvážene kombinovanej záhrady zaobstaráte sudom či viacerými takýmito nádobami s objemom 700 litrov. Horná hranica kapacity klasických sudov, respektíve ich imitácií sa pritom pohybuje okolo 500 litrov.

hmyzí hotel Čítajte aj Jar prebúdza škodcov aj choroby. Ako ochrániť záhradu pred rôznou háveďou a plesňami? A ktoré rastliny sú najviac v ohrození?

Nadzemné nádrže aj podzemné cisterny

Do tisíc litrov sú masívnejším riešením nadzemné nádrže z odolného plastu uloženého do spevňujúceho kovového korzetu. Nevýhodou je, že sotva nájdete vzhľadovo atraktívny produkt. Vopred sa teda zamyslite, či máte dosť priestoru na umiestnenie mimo pohľadu alebo účelové vysadenie maskujúcej flóry. Ešte veľkorysejším variantom sú cisterny na zabudovanie do zeme. Pojmú až 10-tisíc litrov zrážkovej vlahy prostredníctvom vývodov z rín smerujúcich pod terén. Voda sa potom pri používaní dostáva nazad zásluhou čerpadla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #súd #zavlažovanie #dažďová voda #podzemné cisterny #nadzemné nádrže
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december