Sú rastliny, ktoré vyzerajú lákavo, ale dajú vás dole. Nevoľnosť, vyrážka a kŕče sú ešte to najmenej

Nemusia to byť nevyhnutne vaše ratolesti: pred nebezpečnou vegetáciou treba ochrániť aj šarvancov od susedov či drobcov na návšteve. Pri deťoch ubúda čas na záhradu. Človeku ovplyvnia režim, pred pestovateľa stavajú úplne nový imperatív. Viete, ktorých rastlín by ste sa po takejto zmene životnej situácie mali radšej vzdať vzhľadom na ich toxické účinky?

06.05.2023 14:00
toxické rastliny Foto:
debata

Spoločné spoznávanie ako prevencia

V záhradkárskom centre si vyberáme prírastky na pozemok alebo terasu podľa vegetačného cyklu, trvácnosti, výšky, farby, preferovaného typu pôdy, nárokov na slnko, vodu a živiny, sklonu k expanzívnosti, stupňa odolnosti proti mrazu, náchylnosti podliehať chorobám a škodcom. Parametrov je naozaj neúrekom, ale málokto medzi ne zahŕňa riziko otravy. Neznalosť však ani v tomto prípade nie je ospravedlnením a môže mať extrémne zlé následky. Skúste do proaktívnej prevencie – svojej i potomkov – zahrnúť štúdium háklivých rastlín vrátane tých, ktoré sa vyskytujú vo voľnosti.

S brečtanom iba v rukavičkách

Na zahalenie holých vonkajších stien, plotov či altánkov je v našich končinách častou voľbou brečtan popínavý (Hedera helix). V dužinách jeho plodov sa však nachádzajú saponíny, ktoré ublížia už pri konzumácii niekoľkých kusov. Navyše, úplne neškodné nie sú ani listy velebené za poskytovanie súkromia, respektíve zeleného vertikálneho pokrytia: citlivejším osobám môžu podráždiť pokožku. Pri manipulácii s touto rastlinou pre istotu vždy používajte rukavice, do ktorých si zasuňte dlhé rukávy.

živý plot Čítajte aj Zakvitnutý, vždyzelený alebo bylinkový? Výber super rastlín do živého plota je bohatý, netreba sa obmedzovať len na tuje a cyprušteky

Mätúci zlatý dážď

Štedrec ovisnutý (Laburnum anagyroides) z čeľade bôbovitých je vzpriamený ker až stromček s vyše polmetrovými strapcovitými kaskádami žiarivo žltých kvetov. Bol by vhodným artiklom do každej predzáhradky nebyť kompletnej jedovatosti. V tomto smere sú hlavnou hrozbou semienka. Požitie ktorejkoľvek časti však vedie k nevoľnosti, dáveniu, žalúdočným kŕčom, páleniu v ústach i zažívacom ústrojenstve. Je veľmi dôležité naučiť sa rozlišovať medzi štedrecom a neškodnou, ba priam jedlou a liečivou zlatovkou prostrednou (Forsythia intermedia). Obom sa totiž ľudovo hovorí zlatý dážď, čo je dosť mätúce. Štedrec má k základnému názvu aj prívlastky alpský alebo pravý.

Prvotná úľava vďaka vode

Sýto červené, čerešne pripomínajúce a napohľad nevinné bobuľky cezmíny ostrolistej (Ilex aquifolium) predstavujú priam učebnicovú vábničku, ktorá vzápätí vytrestá zvedavca. Konkrétne spôsobujú gastrointestinálne ťažkosti, najmä hnačky a vracanie. Pri náhodnej konzumácii vrátane podozrenia na ňu u maloletých vyhľadajte bez otáľania lekársku pomoc. Úplne prvú úľavu prináša vypitie čo najväčšieho objemu čistej vody.

shutterstock 1292098852 Čítajte aj Tento ker sa pestuje jednoducho, jeho ovocie je presne to, čo naše telo potrebuje: Prospieva srdcu, imunite, mozgu, zraku, tráveniu a spomaľuje starnutie

Pozor na zámenu s čučoriedkami

V stredoeurópskom regióne, samozrejme, nemôže v takejto „hitparáde“ chýbať ľuľkovec zlomocný (Atropa belladonna, na ilustračnej fotografii), ktorého lesklé fialové až čierne plody evokujú čučoriedky. Vytrvalá takmer dvojmetrová bylina patrí k dôvodom, pre ktoré neradno v prírode spustiť šarvancov z očí. Príznakmi otravy sú rozšírené zreničky, sčervenanie pokožky, zvýšený pulz, sucho v ústach a hrdle, poruchy reči a celková dezorientácia. Urgentný medicínsky zásah je nutnosťou: pri deťoch môže už zopár zjedených bobúľ navodiť život ohrozujúci stav.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #otrava #brečtan #cezmína #zlatý dážď #toxické rastliny #ľuľkovec zlomocný
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december