Ochráni vás pred svalovicou aj zápalmi, napumpuje vitamínmi a minerálmi, posilní imunitu, nervy i mozog. Pestuje sa ľahko a tá božská chuť!

Niekto ho považuje za ovocie, iný za zeleninu, ale z hľadiska pestovania a konzumácie je to vlastne vcelku jedno. Dyňa červená známa aj ako vodový melón má také lahodné plody, že pri ich konzumácii je botanický pôvod to posledné, čo nás zaujíma. Táto jednoročná plazivá rastlina sa dá pestovať aj u nás, a to najmä v južných vinohradníckych oblastiach.

07.05.2023 06:00
dyňa červená Foto:
debata

Čo všetko potrebuje

Rastlina vyžaduje teploty okolo 25 až 30 stupňov. Vo voľnej pôde sa môže pestovať iba v slnečných chránených polohách, v chladnejších oblastiach sa dá pestovať v rýchliarňach. Dyňa červená potrebuje priepustnú piesočnatohlinitú pôdu so strednou hladinou dusíka. Pred výsadbou je potrebné zapracovať do pôdy vyzretý maštaľný hnoj a univerzálne priemyselné hnojivo. Na udržanie vlhkosti pôdy dávame nástielku a pôdu každé dva týždne prihnojujeme. Keď hlavná stonka dosiahne asi dva metre, treba vyštipnúť rastový vrchol.

Ako sa starať o plody

Tvorbe plodov pomáhame ručným opeľovaním. Keď sa plody začnú vyvíjať, zredukujeme rozkonárovanie bočných výhonkov na dva až tri listy a pod každý plod podložíme suchú trávu alebo drevenú doštičku. Chránime ho tak pred škodcami a chorobami, ktoré sa prenášajú pôdou. Rozvoj chorôb listov podporuje vlhkosť vzduchu nad 75 percent, škodiť môžu aj vošky, koreňové háďatko a vrtivka.

opuncia Čítajte aj Zelenina aj ovocie v jednom: Znižuje cholesterol, chráni srdce a cievy, nakopne trávenie, odbúra tuk a drží stabilný cukor v krvi

Je to vitálna rastlina

Dyňa červená je mimoriadne vitálna, zvyčajne sa nepestuje v skleníkoch, ale pod plastovými krytmi. V čase kvitnutia treba kryt odstrániť, aby sa znížila vlhkosť a podporilo opeľovanie. Dyňa sa zberá približne 11 až 14 týždňov po sejbe. Sejem na jar v rýchliarňach pri teplote okolo 20 stupňov. Do voľnej pôdy vysádzame rastlinky, keď sú vysoké okolo 15 centimetrov. Zrelosť dyne poznáme tak, že keď poklopkáme po plode, vydá dutý zvuk. Indikátorom zrelosti je aj hnedá, nie zelená, stonka pri plode.

Chutí skvelo a je aj zdravý

Plod dyne červenej, známy ako vodový alebo červený melón, chutí sladko a jeho šťavnatá dužina je v lete výborným osviežením, ktoré uhasí smäd. No nielen to. Dužina je doslova nabitá vitamínmi, minerálmi a ďalšími látkami, ktoré neobyčajne priaznivo vplývajú na naše zdravie. Melón pomáha znížiť cholesterol, posilniť imunitu, potláčať zápaly a posilňovať nervy aj mozog. Hydratuje organizmus, upravuje trávenie, vďaka obsahu vápnika a draslíka sa stará aj o zdravie obličiek. Podporuje aj činnosť srdca a krvný obeh, čím zároveň chráni pred svalovicou po cvičení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vitamíny #minerály #melón vodový #melón červený #dyňa červená
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december