Trochu ako zázvor, trochu ako zemiak: Upraví krvný tlak, trávenie aj cukor v krvi. Vlasy sú po ňom krásne a kosti pevné

Trváci druh slnečnice, vytvárajúci hľuzy jemnej chuti, sa nazýva slnečnica hľuznatá, no je známa aj pod pomenovaniami jeruzalemské artičoky, židovský zemiak a pre väčšinu ľudí najmä ako topinambur. Hľuzy sú dlhé 5 až 10 centimetrov a široké okolo 4 centimetrov. Pri väčšine kultivarov sú hľuzy nepravidelné, hrboľaté, no existujú aj hladké hľuzy, ktoré má napríklad kultivar Fuseau.

07.05.2023 14:00
topinambur Foto:
debata (4)

Dá sa jesť surový aj varený

Rastliny dosahujú výšku až okolo troch metrov. Hľuzy sa zvyčajne varia a používajú sa podobne ako zemiaky, no môžu sa jesť aj surové v rôznych šalátoch alebo ako zeleninová príloha. Topinambur je odolná rastlina, darí sa mu v miernom podnebí, nie je náročný na pôdu a je možné ho vysádzať aj ako vetrolam. Vyžaduje strednú hladinu dusíka v pôde.

Ako ich sadiť a pestovať

Hľuzy vysádzame na jar, keď už pôda obschne. Hľuzy veľké ako slepačie vajce vysádzame celé, väčšie hľuzy sa rozrezávajú tak, aby na každej časti ostalo niekoľko očiek. Sadia sa do ridku na vzdialenosť asi 30 centimetrov a do hĺbky približne 12 centimetrov. Po uložení ich prisypeme zemou. Na rastlinách vyšších asi 30 centimetrov sa kvôli stabilite obhŕňajú stonky asi do polovice výšky. Koncom leta sa stonky zrežú na výšku asi jeden a pol metra. V tom istom čase sa odstránia súkvetia. Na veterných pozemkoch rastliny priväzujeme k opore, v suchom období ich treba zavlažovať. Keď začnú listy žltnúť, stonky treba zrezať tesne nad zemou.

opuncia Čítajte aj Zelenina aj ovocie v jednom: Znižuje cholesterol, chráni srdce a cievy, nakopne trávenie, odbúra tuk a drží stabilný cukor v krvi

Najlepšie im je v pôde

Hľuzy zberáme asi 16 až 20 týždňov po vysadení. Z pôdy ich však vyberáme iba v prípade potreby, pretože v zemi im je najlepšie. Pri zbere treba dávať pozor, aby sme nepoškodili korene. Niekoľko hľúz treba doložiť na presadenie na iné miesto alebo nechať v pôde na nasledujúci rok. Odstrániť treba všetky malé hľuzy, lebo pomocou nich sa topinambury intenzívne šíria ako burina. Ak sa topinambur pestuje v chladnejšom podnebí alebo ťažšej pôde, vyberá sa začiatkom zimy a môže sa uskladňovať až päť mesiacov v pivnici.

Vitamíny, minerály a ešte viac

Topinambur je známy ako potravina, ktorá má nízky glykemický index, teda cukor v krvi po jej konzumácii stúpa aj klesá pomaly. Hľuza tak zabezpečí dlhší pocit sýtosti, vyrovnanú náladu aj pocit energie. Topinambur prispieva aj k zdraviu mikrobiómu, znižuje krvný tlak, upravuje trávenie a vďaka vysokému obsahu železa je výbornou prevenciou proti chudokrvnosti. Najmä pre ženy je výborný z hľadiska udržania silných kostí a prevencie osteoporózy. Topinambur je zároveň zásobárňou potrebných látok pre zdravé a krásne vlasy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zázvor #osteoporóza #glykemický index #zemiak #mikrobióm #topinambur #hľuzy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december