Kráľovné sú náročné, rýchlo vyčerpajú aj výživnú pôdu. Ako dosiahnuť, aby mali ruže veľké krásne kvety a zdravé listy?

Ruže sú náročné rastliny, ktoré pomerne rýchlo vyčerpajú živiny aj z dobre pripravenej pôdy. Okrem toho mnohé živiny z pôdy vymývajú zrážky, a to najmä v prípade, že ide o ľahkú pôdu. Ak sa má ružiam dariť, potrebujú pravidelné hnojenie, vyvážený pomer základných živín – teda dusíka, fosforu a draslíka – a okrem toho ešte mikroelementy.

08.05.2023 14:00
ruže Foto:
debata

Čo ponúka trh

V obchodoch nájdeme špeciálne hnojivá na ruže, zväčša v práškovej alebo granulovanej forme. Po jarnom reze, keď je pôda vlhká, rozhodíme okolo každej ruže malú hrsť hnojiva, približne 25 až 50 gramov. Rovnomerne a plytko ho zahrabeme alebo zakopeme, pričom sa nesmie dostať ku kŕčku rastliny. Hnojenie opakujeme v druhej polovici leta, keď sa rastliny pripravujú na druhú vlnu kvitnutia. Neskôr už neprihnojujeme, aby sme na jeseň nepodporili rast mäkkých letorastov. Tie už totiž nevyzrejú a v zime by ich poškodili mrazy.

Ako dosiahnuť veľké kvety

Fosforečné a draselné hnojivo aplikované v množstve 75 gramov na meter štvorcový skoro na jeseň zlepšuje vyzretie neskorých letorastov. Na dosiahnutie veľkých kvetov a listov postačí ružiam listová výživa – postrek roztokom hnojiva na listy bez zasiahnutých koreňov. Môže pomôcť aj pri problémoch s príjmom živín prostredníctvom koreňov, napríklad za dlhšieho sucha alebo na vápenatých pôdach.

živý plot Čítajte aj Zakvitnutý, vždyzelený alebo bylinkový? Výber super rastlín do živého plota je bohatý, netreba sa obmedzovať len na tuje a cyprušteky

Čo s ružami v nádobách

Ruže vysadené v kvetináčoch či iných nádobách rýchlo spotrebujú živiny nachádzajúce sa v substráte. Aby sme udržali ich silný rast, treba odčerpané živiny nahradiť každoročným prihnojovaním komplexným hnojivom s vyváženým pomerom živín na povrch substrátu alebo listovou výživou raz až tri razy počas vegetácie.

Nezabudnime na vodu

Ruže vyžadujú okrem hnojiva aj množstvo vody, a to najmä v období po vysadení. Nezavlažujeme však malými častými dávkami vody, pretože vtedy rastliny tvoria korene v povrchovej vrstve pôdy, kde sa voda rýchlo stráca vyparovaním. Správne treba zavlažovať tak, že rastline doprajeme v jednej dávke aspoň 10 litrov vody, aby sa prevlhčil celý objem koreňového balu. Keď sú ruže dobre zakorenené, prosperujú aj počas dlhého horúceho leta práve vďaka tomu, že sú hlboko koreniace. V období kvitnutia sa neodporúča zavlažovať ruže vystavené intenzívnemu svetlu. Ruže v nádobách zavlažujeme každý druhý deň alebo aj denne, ak je suché a horúce obdobie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zavlažovanie #ruže #hnojenie #kvety a listy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december