Objavte zabudnutú rastlinu: Vôňou a chuťou pripomína mätu, jej listy sa používali ako záložka do biblie. Prospieva tráveniu, pečeni a pomáha pri zlatej žile

Táto otužilá trvalka má kvety usporiadané v malých úboroch, oválne sivozelené listy a kvitne koncom leta. Listy sú typické nielen svojím vzhľadom, ale najmä tým že majú citrónovo-mätovú vôňu. Používajú sa pri varení aj ako súčasť voňavých zmesí potpourri. Listy sa používajú čerstvé alebo aj sušené, zberáme ich na jar a v lete. Rastlina sa rozmnožuje delením.

09.05.2023 06:00
marolist Foto:
debata

List má aj v názve

Marolist väčší je rastlina s nezameniteľnými listami, ktoré sú výrazné svojím vzhľadom, vôňou aj chuťou. Marolist bol kedysi známou rastlinou, no postupne upadol do zabudnutia. Okrem svojho botanického názvu je známy aj pod inými pomenovaniami: balzamita, balzamový list, list panenky Márie alebo aj Máriin list. V nemecky hovoriacich krajinách poznajú marolist ako Marien blatt a v angličtine pod názvom costmary. V severnej Amerike sa používa aj pomenovanie Bible leaf, ktoré odkazuje na to, že listy tejto rastliny sa používali ako záložka do biblie.

Voňavá ženská rastlina

Jeden zo starých názvov marolistu je ženská mäta a jasne tak odkazuje na chuť, vôňu aj časť liečebného využitia rastliny. Marolist sa totiž používal na uľahčenie pôrodu. Marolist výrazne vonia, jeho chuť i aróma pripomínajú mätu, žuvačku či pepermintovú zubnú pastu. Používať sa môže nielen ako pomocník pri pôrode, ale aj ako výborný a účinný prostriedok na podporu trávenia a úpravu činnosti pečene. Listy pridané do horúceho kúpeľa pomôžu zmierniť príznaky prechladnutia.

alojzia citrónová Čítajte aj Sladká, voňavá, upokojujúca: Stačí pár lístkov a budete spať ako bábätko. Zbaví vás stresu, migrény aj vírusov a škodlivých baktérií

Ako ho pestovať a zberať

Marolist môžeme pestovať vo väčších nádobách s kvalitným výživným substrátom. Rastlina sa rozmnožuje odrezkami, pričom ju rozmnožujeme buď na jar alebo na jeseň. Marolist je mrazuvzdorná rastlina, potrebuje slnečné miesto a dobre priepustnú pôdu. Po odkvitnutí treba rastlinu zrezať, aby sme podporili tvorbu nových zdravých listov s liečivými účinkami. V chladnejších podmienkach rastlina nevytvára semená.

Využite ju aj v kuchyni

Vďaka svojej príjemnej chuti aj vôni je marolist výborný na použitie pri varení. Čerstvé listy sa môžu pridávať do šalátov, tepelne upravené sú vhodné do polievok, omáčok, v kombinácii s inou zeleninou v rôznych zapekaných pokrmoch, v plnkách aj ako príloha. Môžu sa podávať k mäsu, zemiakom alebo aj k jedlám zo strukovín. Marolist uľahčuje trávenie, podporuje činnosť žlčníka, upokojuje podráždený žalúdok, kŕče aj hnačku. Má antibakteriálne účinky a je výborný na očistu čriev. Priaznivo pôsobí aj na zdravie ciev, listy sú účinné pri hojení rán a prinášajú úľavu pri bodnutí hmyzom i pri problémoch so zlatou žilou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pečeň #pôrod #žlčník #mäta #šaláty #marolist #priepustná pôda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december