Stopky a listy
Listový mangold, známy aj ako trváci špenát, je menšieho vzrastu než stopkový mangold. Menšie listy majú úzke zelené stopky, listové čepele sa jedia mierne povarené alebo surové. Hoci stopkový aj listový mangold sú pôvodne rastliny chladných oblastí a najlepšie rastú pri teplotách okolo 16 až 18 stupňov, znášajú aj vyššie teploty bez toho, aby vybiehali do kvetu a prežijú i mrazy. Môžu sa pestovať v širokom spektre pôd okrem kyslých. Pôda však musí zadržiavať vlhkosť, bať úrodná a obsahovať veľa organickej hmoty. Rastliny môžu ostať v zemi až 12 mesiacov, preto potrebujú vysokú hladinu dusíka.
Ako ho sejeme a vysádzame
Semená vysievame na jar a potom od polovice do konca leta. Vysievame priamo na trvalé stanovište. Rastliny jednotíme na vzdialenosť 30 centimetrov. Prehustenie by mohlo podporiť rozšírenie peronospóry. Obidva typy mangoldu sa môžu aj pestovať z priesad. Listový mangold môžeme vysievať hustejšie, ak ho chceme používať na opakovaný zber vo fáze mladých rastlín. Na záhone vyzerá mangold veľmi pekne a keď ho práve nezberáme na konzumáciu, slúži aj ako okrasná rastlina.

Pestovanie nie je náročné
Stopkový i listový mangold majú prirodzene dobrý zdravotný stav a nevyžadujú osobitnú starostlivosť. Na potláčanie burín a uchovanie vlhkosti nastielame pôdu organickou hmotou. Rastliny môžeme prihnojovať počas rastu dusíkatým hnojivom alebo organickým kvapalným hnojivom. Mladé rastliny sú často obeťou vtákov, problémy môže spôsobovať aj hubová škvrnitosť listov a peronospóra. V rýchliarňach dáva mangold úrodu celú zimu.
Listy režeme a striháme
Listy mangoldu sú vhodné na zber asi 10 týždňov po výseve. Zber začíname zrezávaním vonkajších listov a pokračujeme ďalej podľa potreby. Zberať môžeme aj celé rastliny, a to zostrihnutím všetkých listov asi 2,5 centimetra nad zemou. V ďalších mesiacoch sa budú na báze vytvárať nové listy. Stopkový aj listový mangold môžeme mraziť. V chránených priestoroch môžeme listový mangold vysievať naširoko na opakovaný zber. Takto pestované rastliny dávajú často úrodu až do začiatku jari.

Obsahuje vlákninu a iné látky
Mangold je bohatou zásobárňou rôznych prospešných látok. Vďaka vysokému obsahu vlákniny prospieva črevám a tráveniu. Obsahuje aj látky, ktoré upokojujú podráždené nervy a uvoľňujú stres. Mangold nás zároveň udrží sviežich a sústredených, preto je dobré dopriať si ho počas pracovného dňa. Vďaka vysokému obsahu železa je výbornou prevenciou chudokrvnosti, chráni nás aj pred vysokým krvným tlakom. Chráni srdce, cievy, stará sa o zdravé kosti, zrak a pokožku. Antioxidanty nás chránia pred rakovinou, mangold je vhodnou potravinou pre cukrovkárov. Pestovanie tejto zeleniny nám teda prinesie mnoho zdravotných benefitov a chutný šalát na tanieri.