Listová zelenina, o ktorej ste asi ešte nepočuli, no mali by ste. Dáva dobrú úrodu, znesie horúčavy aj mrazy, chutí vynikajúco a bojuje proti rakovine

Známa je aj pod názvom špenátová horčica, chutí trochu ako horčica a trochu ako kapusta s príchuťou špenátu. Komatsuna sa môže konzumovať surová v rôznych šalátoch alebo tepelne upravená, napríklad v omáčkach, cestovinách alebo omeletách. Listy komatsuny môžete použiť aj klasickým spôsobom v sendvičoch, hamburgeroch alebo na obložených misách ako ozdobu, ktorá sa dá zjesť.

10.05.2023 14:00
komatsuma Foto:
debata

Znesie všetky teploty

Komatsuna je veľká rastlina s robustnými hladkými listami, ktoré môžu dosiahnuť dĺžku až 30 centimetrov a šírku okolo 15 centimetrov. Rastlina znesie široký rozsah teplôt, od horúčav až po mrazy. Táto zelená listová zelenina je známa aj pod pomenovaním japonský špenát alebo aj čínska horčica, pretože je typickou rastlinou využívanou v Japonsku, ale aj Vietname, Číne a ďalších ázijských krajinách.

Listy alebo hlúby?

Komatsunu považuje niekto za listovú, iný za hlúbovú zeleninu. Vysievať sa môže počas celého vegetačného obdobia. Mimoriadnu zimnú jemnú úrodu možno získať zo sejby koncom leta a následného vysadenia do chránených priestorov. Rastliny z jarnej sejby sú oproti väčšine podobných orientálnych zelenín menej náchylné na vybiehanie do kvetu a lepšie znášajú sucho. Komatsune sa v zime dobre darí v chránených priestoroch, kde dáva bohatú úrodu. Listy možno zberať v ktorejkoľvek fáze rastu. Dospelé rastliny sa zberajú asi osem týždňov po sejbe.

alojzia citrónová Čítajte aj Sladká, voňavá, upokojujúca: Stačí pár lístkov a budete spať ako bábätko. Zbaví vás stresu, migrény aj vírusov a škodlivých baktérií

Sezóna je tu

Komatsuna sa dá pestovať po celý rok, ale top sezónu má práve teraz na jar. Na zber úrody sa nečaká dlho, listy môžete zberať už po 40 dňoch od výsevu. Okrem listov sa zberajú aj kvitnúce stonky rastliny. Môžu sa jesť čerstvé v šalátoch alebo sa dajú tepelne upraviť ako iná listová zelenina, napríklad ako špenát. Komatsuna obsahuje vitamíny a minerálne látky, ktoré sú pre naše telo veľmi potrebné. Napríklad vitamín C. Jeho obsah v komatsune je taký vysoký že pokryje takmer tri štvrtiny jeho dennej potreby. Rastlina obsahuje aj vitamín K, ktorý pôsobí protizápalovo a chráni telo pred srdcovocievnymi ochoreniami aj pred rakovinou.

Čo je ešte dobré vedieť

Komatsuna posilňuje imunitu, upravuje činnosť tráviaceho systému aj reprodukčných orgánov. Chráni oči, kosti i zuby. Nášmu organizmu dodáva aj vitamín A, betakarotén a ďalšie potrebné látky. Komatsuna nie je vôbec náročná na pestovanie, nepotrebuje dokonca ani pravidelné polievanie. Vyžaduje len odburiňovanie a občasné hnojenie. Dá sa pestovať na záhone od jari až do jesene. Potrebuje slnečné miesto a priepustnú, dobre vyživenú pôdu. Pred škodcami treba rastliny chrániť netkanou textíliou. Komatsunu je možné aj konzervovať. V našich končinách je zvykom sušenie, v ázijskej domovine komatsunu aj solia alebo nakladajú v sójovom náleve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #trávenie #špenát #šalát #listová zelenina #hlúbová zelenina #komatsuna
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december