Neriaďte sa kalendárom, ale skutočným stavom. Prečo je dobré znamenie, keď vňať zemiakov zvädne?

Pestovanie zemiakov v záhradke s menšou výmerou u nás nie je úplne rozšírené. Aj táto kuchynská komodita si však postupne nachádza miesto v hriadkach. Opatera je nenáročná a uchovávanie takisto. Stačí dodržať zopár odporúčaní.

11.05.2023 06:00
nové zemiaky Foto:
debata

Energia ide do šupky

Vstupným predpokladom trvácnosti úrody z úžitkového záhonu je vystriehnutie vhodného času na zber, nemenej podstatným správne skladovanie. U raných odrôd zemiakov skratkovito označovaných ako nové sa pripravte na zber už začiatkom júna. Skoré sorty sú určené predovšetkým na okamžité spotrebovanie, ťažšie sa skladujú. Pri neskorých fajtách si často treba počkať až do októbra. Trpezlivosť je veľmi dôležitá. Neriaďte sa pritom kalendárom, ale skutočným stavom. Úplnú zrelosť na jednom vyhrabanom kontrolnom kuse spoznáte podľa toho, že šupka už nejde zotrieť zľahka prstami. Až vtedy sú hľuzy pripravené na vyňatie zo zeme. Ešte jasnejšie poznávacie znamenie ponúka viditeľná nadzemná časť. Ak je vňať odkvitnutá a zvädnutá, pozhovejte ešte aspoň dva týždne. Práve jej zájdenie totiž prospieva podzemku, ktorý môže vložiť všetku energiu do vytvorenia silnej šupky.

Opatrné páčenie zospodu

Na vykopanie zemiakov si vyberte slnečný a suchý deň. Použite rycie vidly. Narábajte nimi opatrne, lebo poškodenie hľuzy je diskvalifikujúce. Odhadom ponorte nástroj do pôdy kúsok od rastliny a páčením zospodu ju vytlačte. Pri dostatočne kyprom substráte dostanete takouto metódou na povrch väčšinu hľúz. Viaznuci zvyšok kontingentu dozbierajte ručne. Úrodu porozkladajte na tmavom mieste, aby preschla. Následne z nej poometajte priľnutú hlinu.

topinambur Čítajte aj Trochu ako zázvor, trochu ako zemiak: Upraví krvný tlak, trávenie aj cukor v krvi. Vlasy sú po ňom krásne a kosti pevné

Otlaky sú pozvánkou pre pleseň

Vrstvenie pri samotnom skladovaní je prípustné, tiež však nie do takej výšky, aby masa spôsobila otlaky, ktoré sú pozvánkou pre pleseň. V poriadku by mali byť tri-štyri horizontálne rady. V záujme prístupu vzduchu aj k dolným etážam preferujte drevené úložné skrinky s medzerami medzi latkami a na nožičkách zabezpečujúcich cirkuláciu aj na dne v kombinácii s odstupom od podlahy, aby ste eliminovali vyzrážanú vlhkosť. Priechodnou alternatívou sú plátenné alebo jutové vrecúška. Plastu sa snažte vyhnúť.

Svetlo vedie k hromadeniu solanínu

Rovnako ako pri prvotnom sušení nájdite na uskladnenie tmavé miesto. Inak podnietite hromadenie toxického alkaloidu solanínu spôsobujúceho zelené zafarbenie zemiakov, ale najmä zdravotné problémy pri ich konzumovaní. V bezprostrednej blízkosti by sa nemali nachádzať jablká, hrušky a slivky vzhľadom na uvoľňovanie etylénu podporujúceho dozrievanie, respektíve rozklad. Ešte viac sa to týka banánov, tých však sotva doma držíme viac ako strapec.

kombinácie rastlín Čítajte aj Halabala kombinácie vás pripravia o úrodu. Ktoré druhy zeleniny sa znesú a ktoré sa naopak neráčia?

V chladničke len na pár hodín

Ideálna teplota na skladovanie je 6 až 8 stupňov pri vylúčení rizika mrazu. Pri dvojcifernej hodnote môžete spustiť nežiaduci proces klíčenia. Okrem toho hľuzy prichádzajú o vlhkosť a scvrkávajú sa. Na druhej strane sa pri dlhodobom poklese pod 4 stupne škrob mení na cukor s neblahým dopadom na chuť. Prípadné uchovávanie v chladničke nenatiahnite nad rámec niekoľkých hodín. Zásobáreň raz za čas skontrolujte, zhnité zemiaky vyhoďte a klíčiace čo najrýchlejšie spracujte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #zemiaky #vňať #nové zemiaky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december