Na čo dať pozor pri jarnej výsadbe drevín, aby boli kríky pekné a rýchlo rástli. A prečo je jarný rez krov taký dôležitý?

Ak musíte ker presadiť v nevhodnom období, najprv ho zmenšite. Zrežte ho o tretinu a pred premiestnením na nové stanovište ho postriekajte prípravkom proti zasychaniu. Ker presaďte ihneď po vykopaní a výdatne ho zalejte. Vyhnite sa chybnému vysadeniu kra a následnému presádzaniu, ktoré by bolo pre rastlinu šokom. Pre jarnú výsadbu krov platia trochu iné pravidlá.

12.05.2023 06:00
jarná výsadba krov Foto:
debata

Ako na mobilný ker

Takýto ker vysaďte do väčšej nádoby, ktorú naplníte zmesou kvalitnej zeminy, rašeliny, piesku a hnojiva. Takto pripravený ker môžeme najskôr prenášať na vytipované miesta. Keď sa rozhodneme, kam ker natrvalo umiestnime, až potom ho vysadíme. Pokiaľ budeme vysádzať ker v trávniku, najprv pripravíme miesto. Vyrežeme do trávy kruh s priemerom trikrát väčším, ako je polomer črepníka. Ku krátkemu kolíku, zatlčenému do stredu vysadzovacieho miesta, priviažeme špagát. Odrežeme ho taký dlhý, ako je polomer kruhu, ktorý chceme vyrezať, a priviažeme naň starý nôž.

Polievame každý deň

Vo vysádzaní na trávniku pokračujeme tak, že kruhovým pohybom noža na napnutom špagáte vyrežeme kruh. Vo vnútri kruhu vyrežeme obdĺžniky mačiny a rýľom ich vyberieme. Pre ker vykopeme jamu a pôdu odložíme na veľkú fóliu. Pre korene novovysadených krov je ťažšie získať z pôdy vlahu a živiny než pre korene vyrastených krov. Preto treba každý deň počkať do západu slnka a potom mladé kry výdatne poliať. S takýmto dôkladným polievaním pokračujeme dovtedy, kým sa kry neujmú.

živý plot Čítajte aj Zakvitnutý, vždyzelený alebo bylinkový? Výber super rastlín do živého plota je bohatý, netreba sa obmedzovať len na tuje a cyprušteky

Keď sa kru nedarí

Keď ker nerastie dosť rýchlo alebo nevyzerá pekne a zdravo, zrejme ste urobili niektorú z častých chýb pri vysádzaní. Pôda pred výsadbou možno nebola kvalitne pripravená alebo obohatená živinami, výsadbová jama bola malá alebo boli dolné vrstvy pôdy suché. Možné je aj to, že nádoba, v ktorej ker rástol, bola prerastená koreňmi, ktoré pri výsadbe neboli rozprestreté a pôda k nim nebola dostatočne pritlačená. Ker mohol trpieť nadbytkom alebo nedostatkom vody. Častým dôvodom, že ker neprosperuje, je aj to, že bol vysadený v období prílevu studenej vlny, vetra alebo do úplne iných podmienok, než mal v škôlke. Mohli ho napadnúť škodcovia a choroby.

ríbezle Čítajte aj Čo je kľúčové pre ríbezle, aby dobre rodili a rástli v plnom zdraví? Či sú čierne alebo červené, potrebujú štyri dôležité veci

Prečo robiť jarný rez

Keď ker rastie pomaly a málo kvitne, možno ho treba radikálne ošetriť. Najskôr odstráňte všetky suché a choré konáre aj vytiahnuté výhonky. Potom pílkou až pri zemi odpíľte najstaršie konáre, ktoré sú väčšinou najhrubšie a najtmavšie. Nakoniec rastlinu vytvarujte tak, že prírastky skrátite nad hrubým konárom na dĺžku niekoľkých centimetrov a všetky konáre, ktoré sa križujú alebo navzájom dotýkajú, odstráňte. Rez vykonajte na jar, keď už ker začína rásť. Nakoniec aplikujte kombinované hnojivo a pôdu okolo kra nasteľte organickou hmotou. Dbajte na to, aby ker na jar po zrezaní netrpel suchom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #kríky #kry #rez krov #výsadba drevín #jarný rez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december