Chcete stavať terasu, ale bojíte sa nákladov? Poradíme vám šikovný vzorec na výpočet spotreby materiálu a jeho ceny

K najväčším galibám akejkoľvek stavebnej činnosti patrí úľak z výšky nákladov počas samotného budovania. Nepríjemnému prekvapeniu v nezvratnom štádiu, ktoré zväčša vedie k roztrpčujúcim kompromisom, sa vyhnete vďaka správnemu odhadu potrebného objemu a tým i celkovej ceny komponentov. Zároveň vám ich nezostane veľa navnivoč. Nenechajte sa pri orientačnom rozpočtovaní odradiť otázkou, koľko materiálu vlastne budete potrebovať.

13.05.2023 06:00
výstavba terasy Foto:
debata

Bez medzier by sa vzdúvali

Bez ohľadu na to, či podlahová časť terasy bude z čistého dreva alebo použijete moderné kompozitné WPC dielce z drevoplastu, na úvod si vyznačte pôdorys kolíkmi s pripevneným špagátom a zmerajte plochu. Ak poznáte šírku terasy (priečne na stanovený smer kladenia podlahy) a máte už zvolené komponenty, aplikujte vzorec „šírka terasy : ((šírka dosky + 0,5 cm) + 1 cm) = počet dielcov“. Napokon vynásobte koeficientom, ktorý vyplynie z dĺžky dielcov a druhého plošného rozmeru. Na záver pridajte rezervných desať percent. Zahrnutého pol centimetra ku každému komponentu vyjadruje medzery, ktoré musíte zachovať. Ak to neurobíte, dosky sa časom začnú vzdúvať. Vlhkosť totiž aj pri drevoplaste spôsobuje nepatrné „puchnutie“ materiálu. Ďalší centimeter vôle je určený na prisadenie k múru. Samozrejme, nie vždy si ho dispozície vyžadujú.

Kladenie kolmo na seba a spád

O čosi jednoduchšie je to s výpočtom nárokov na rezivo na vytvorenie nosnej konštrukcie. V zásade stačí vedieť, že trámy sa kladú maximálne pol metra od seba. Nezabúdajte pritom na inžiniersku zásadu, že v záujme stability výsledku sa základy a terasové dielce montujú do pravého uhla kolmo na seba, čiže nie súbežne. Inak by sa dosky prehýbali. Majte na pamäti aj dvojpercentný spád smerom od nehnuteľnosti, na ktorú terasa nadväzuje. Pochopiteľne, prípadná kamenná, kachličková alebo štrková verzia si vyžaduje úplne iné postupy a výpočty.

kosačka Čítajte aj Najlepšie finty na kosenie, aby ste mali trávnik stále v top forme: Udržíte zamatový povrch, pekné budú aj okraje a tráva nezhnedne

Myslite aj na elektrinu a tienenie

Pri plánovaní terasy, ak to dispozícia prostredia umožňuje, myslite na orientáciu podľa svetových strán: každá prináša určité prevádzkové benefity aj nevýhody. Milovníci vyhrievania sa na slniečku uprednostnia juhozápadnú polohu. Do koncipovania a rozpočtovania nevyhnutne patria aj ďalšie aspekty. Predvídavo ich zohľadnite vopred. Týka sa to napríklad exteriérových elektrických zásuviek a s nimi súvisiaceho bezpečného i nerušivého integrovania prívodových káblov do terasy. Porovnateľne dôležité je určiť spôsob tienenia prenosnými slnečníkmi alebo zabudovanými clonami, ktoré sa ešte delia na fixné pergoly a flexibilné markízy. Dômyselne tienenie zároveň funguje ako ochrana pred dažďom. Na komfortné vonkajšie posedenie pre štyroch ľudí pri stole sa žiada aspoň desať štvorcových metrov, pre ôsmich je to dvojnásobok.

Prídavná okolitá plocha na zásteny

Bonusmi na terase môžu byť hojdačka a najmä krb, respektíve gril, ku ktorému sa priam pýtajú nádoby s bylinkami ako kulinárskymi ingredienciami. Okolie terasy zútulnia a okrem zraku aj čuch potešia vhodne vybrané okrasné rastliny vrátane popínavých na paravánoch. Okrem toho zvýšia súkromie a zamaskujú výhľady na kompostovisko či sud na zber dažďovej vody. Pri rozvrhovaní miesta treba brať do úvahy aj túto prídavnú výmeru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #terasa #tienenie #WPC dosky #vonkajšie posedenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december