Chcete ochrániť zeleninu aj ovocie pred škodcami a chorobami? Urobte to rafinovane a bez chémie, pozvite do záhrady správne sprievodné rastliny

V niektorých prípadoch je účinok sprievodných rastlín blahodarný, inokedy zasa škodlivý. Napríklad o ružiach je známe, že voňajú sladšie a sú menej náchylné na choroby, keď pri nich rastie cesnak. A menej ich trápia vošky, ak sa pod nimi pestuje levanduľa. Fazuli sa však nedarí dobre v blízkosti cibule. Takýchto kombinácií je neúrekom, pozrime sa na tie najúčinnejšie.

13.05.2023 14:00
sprievodné rastliny Foto:
debata

Vysaďte družné liany

Kvety, ktoré lákajú opeľovače, môžu zvyšovať úrodu niektorých plodín. Pupenec a povojník alebo hrachory a popínavá fazuľa sú v tomto ohľade dobrými susedmi. Fantasticky vyzerajú najmä vtedy, keď ich necháme, aby sa popínali po tyčkách v kvetinovej či zeleninovej záhrade. Larvy pestríc patria medzi najnenásytnejších konzumentov vošiek. Ak chcete zmenšiť škody spôsobené voškami, prilákajte do záhrady pestrice. Pestujte pupenec a pohánku jedlú. Je o nich známe, že dokážu prilákať až 30 druhov pestríc.

Spoznajte nepriateľov buriny

V borovicových lesoch rastie málo buriny, lebo výlučky stromov bránia jej klíčeniu. Využite túto ich vlastnosť. Nastielanie jahodových záhonov borovicovým ihličím potlačí burinu a dokonca zlepší chuť ovocia. Rovnako aj rododendron vylučuje látky, ktoré bránia semenám naokolo vyklíčiť. Ak vysadíte spolu rastliny rôznych druhov, súťažia spolu menej než rastliny toho istého druhu. Šírenie škodcov a chorôb sa tak sťaží.

kombinácie rastlín Čítajte aj Halabala kombinácie vás pripravia o úrodu. Ktoré druhy zeleniny sa znesú a ktoré sa naopak neráčia?

Ktoré si pomáhajú

Bôb a rajčiaky na rovnakom mieste zvyšujú úrodu obidvoch plodín. Keď vysadíte cibuľu s mrkvou, sťažíte šírenie kvetárky cibuľovej aj vŕtavky mrkvovej. Prípadných škodcov odradí aj kombinácia záhradnej fazule a hlúbovej zeleniny. Cícer sa dá tiež ochrániť pred húsenicami, ak sa pestuje s hlúbovou zeleninou. Pomôcť môžete aj kvetom. Santolina chráni korene plamienkov, ľalie zasa prosperujú spolu s niektorými vždyzelenými kríkmi. Pažítka do veľkej miery ochráni jablone pred chrastavosťou. Spolu sa dobre darí mrkve a reďkovke, žihľava zvyšuje obsah silíc v bylinkách, takže sú aromatickejšie.

Ako odohnať choroby

Niektoré rastliny zvyšujú schopnosť iných rastlín odolávať chorobám. Napríklad rumanček je známy ako rastlinný lekár. Užitočné sú aj náprstníky a rimbaba. Saturejka zasa prospieva fazuli a cibuľa môže zabrániť plesni jahôd. Zem pre zeleninový záhon môžete pripraviť vysadením zemiakov. Majú totiž schopnosť rozrušovať pôdu. Pri okopávaní a vyberaní zemiakov sa zničí klíčiaca burina a nebude sa tak rozširovať po záhone. V nasledujúcom roku bude záhon vhodný pre inú zeleninu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december