Je dobrý na trávenie, chudnutie, posilní srdce, nervy aj imunitu. Čo všetko ešte dokáže obyčajná zelenina, ktorú si dáva na tanier každý?

Chrumkáme ho čerstvý, používame ho ako oblohu k jedlám alebo ako ozdobu obložených mís. Veľa ľudí považuje listový šalát len za doplnok pokrmov, niektorí dokonca za nutné zlo, ktoré sa nekonzumuje, pretože je len na ozdobu. No pravda je taká, že šalát je veľmi zdravá zelenina, ktorá nášmu zdraviu prináša mnohostranný úžitok.

14.05.2023 06:00
šalát Foto:
debata

Choďte na to postupne

Šalát vysievajte po troškách a postupne, aby nevyhnal naraz do kvetu, teda aby nezačal vytvárať semená ešte pred zberom úrody. Keď začne klíčiť prvý výsev, vysejte druhú várku. Postupný výsev je zárukou postupného zberu. Ak chcete mať šalát rýchlo, môžete si kúpiť priesady, vysadiť ich vonku do vlhkej úrodnej pôdy a dobre poliať. Vzdialenosť priesad by mala byť asi 20 centimetrov. Pokiaľ môžete, vysaďte šalát na tienisté miesto.

Najradšej by kvitol

Šalát je na vybiehanie do kvetu veľmi náchylný. Príčinou je spomalenie rastu v niektorom štádiu vývoja. Často je to spôsobené oneskoreným presádzaním, príliš teplým počasím, kolísaním teplôt, priveľmi hustým výsevom a vyschnutým koreňovým balom ako dôsledkom nedostatočného polievania. Preto je dôležité nielen šalát dobre poliať po vysadení, ale pravidelne kontrolovať, či je dobre poliaty a dodávať mu potrebnú vlahu.

komatsuma Čítajte aj Listová zelenina, o ktorej ste asi ešte nepočuli, no mali by ste. Dáva dobrú úrodu, znesie horúčavy aj mrazy, chutí vynikajúco a bojuje proti rakovine

Dobrá úroda aj z malého priestoru

Ak chcete mať bohatú úrodu aj na malom pozemku, pestujte šalát listový, a nie hlávkový. Môžete vybrať ktorúkoľvek odrodu, ale odrody rímskeho šalátu sú osobitne vhodné. Vysievajte každý týždeň poča dvoch mesiacov, začať sa môže od apríla, mája. Aby ste mali stály zdroj šalátových listov, pestujte listové šaláty, ktoré majú veľa chutných listov, ale nevytvárajú hlávky. Pri týchto šalátoch zbierajte pravidelne najlepšie listy z každej rastliny. Pri odtrhávaní vonkajších listov sa ďalšie tvoria vnútri rastliny.

Vypĺňajte medzery

Ak máte zeleninovú záhradu v máji preplnenú, vysejte šalát do debničiek. Keď sa neskôr v júli objavia na hriadkach prvé medzery, použite na ich vyplnenie šalátové priesady. Semenáčiky vyjednoťte na vzdialenosť 5 centimetrov. Po 4 až 8 týždňoch, keď sú vysoké asi 10 centimetrov, ich začnite zrezávať asi 2 centimetre nad zemou. Po zrezaní znovu vypučia. Šaláty režte zavčasu ráno, keď je na nich ešte rosa. Šalát je náchylný na celý rad hubových chorôb. Dajte prednosť odrodám, ktoré sú odolné proti hubovým chorobám.

alojzia citrónová Čítajte aj Sladká, voňavá, upokojujúca: Stačí pár lístkov a budete spať ako bábätko. Zbaví vás stresu, migrény aj vírusov a škodlivých baktérií

Ako prospieva zdraviu

Šalát je zelenina, ktorá prospieva tráveniu, pretože dodáva do čriev veľa vlákniny. Zároveň je šalát chudobný na kalórie a pomáha chudnúť, pričom zásobuje telo potrebnými živinami. Podporuje tiež trávenie bielkovín, tvorbu červených krviniek a zdravie mozgu. Šalát pomáha telu bojovať so zápalmi, podporuje činnosť srdca a je výbornou prevenciou cukrovky. Rímsky šalát je aj podporou zdravia očí. Šalát umývame až tesne pred konzumáciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #zelenina #trávenie #srdce #vláknina #šalát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december