Záhrade prinášajú skazu, záhradkárom robia vrásky na čele. Ako sa zbaviť vošiek? Skúste trik, po ktorom im rastliny už nebudú chutiť

Vošky sú hmyz s veľkosťou približne špendlíkovej hlavičky. Cicajú rastlinnú miazgu a pre záhradú predstavujú niekoľkonásobné nebezpečenstvo. Okrem toho, že obmedzujú rast rastlín, môžu aj prenášať vírusové choroby. Napadnutie voškami sa môže prejavovať mäkkou vodnatou konzistenciou rastliny, ktorú spôsobuje nadmerný obsah dusíka. Používanie vyvážených hnojív v primeranom množstve je zárukou zdravých rastlín, ktoré sú na napadnutie voškami menej náchylné.

14.05.2023 14:00
ruta Foto:
debata

Záškodníci v pestrých farbách

Najznámejšie sú čierne alebo zelené vošky, môžu sa však vyskytovať aj oranžové, červené, žlté vošky alebo vošky v ďalších farebných odtieňoch. Niektoré vošky napádajú len určité rastliny, zatiaľ čo iné majú široký okruh hostiteľov. Jedno však majú vošky spoločné. Všetky dokáže likvidovať rovnaký chemický prípravok. Najvhodnejšie je použiť taký, ktorý je neškodný pre užitočný hmyz.

Pozvite do záhrady lienky

Lienka je známa ako hmyzí predátor, pred ktorým vošky neuniknú. Preto treba v záhrade vytvoriť lienkam také podmienky, ktoré ich prilákajú. Pozdĺž cestičky alebo záhona pestujte palinu pravú. Na začiatku sezóny poslúži na medzipristátie lienkam aj inému hmyzu, ktorý pomôže zlikvidovať vošky zvábené striebristosivými listami paliny.

hmyzí hotel Čítajte aj Jar prebúdza škodcov aj choroby. Ako ochrániť záhradu pred rôznou háveďou a plesňami? A ktoré rastliny sú najviac v ohrození?

Pripravte im horký liek

Ak vám stromy či iné rastliny v záhrade pravidelne napádajú vošky, siahnite po triku, ktorý ponúka sama príroda. K päte stromu alebo do blízkosti napadnutých rastlín je vhodné zasiať rutu (na obr.). Táto rastlina je známa tým, že produkuje horké látky, tzv. triesloviny, ktoré sa dostávajú do miazgy, a tak strom prestáva voškám chutiť. Ruta v našej prírode nerastie voľne, pestuje sa v záhradách. Okrem toho, že slúži na odpudzovanie hmyzu, má aj liečivé účinky. Okrem iného pomáha znižiť krvný tlak a má aj upokojujúce účinky. No je aj jedovatá a dráždi pokožku, preto ju zberáme v rukaviciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #krvný tlak #triesloviny #vošky #ruta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december