Lepšia ako mrkva a petržlen: Objavte chute výbornej koreňovej zeleniny, ktorú pestovali naši predkovia, no my ju považujeme za burinu

Mnohí záhradkári sa začínajú vracať k pestovaniu takých druhov zeleniny, ktoré boli kedysi v záhradách bežné, no postupne sme na ne zabudli alebo sme ich začali považovať za burinu bez využitia. Pritom sú rovnako chutné a zdravé ako druhy, ktoré pestujeme v súčasnosti. Niektoré sú také pekné, že sa môžu pestovať nielen na konzumáciu, ale aj ako kvetiny v okrasnej záhrade.

15.05.2023 06:00
katran Foto:
debata

Koreňová zelenina je základ

Dnes ho vidieť len zriedka, no kedysi bol potočník sladký rozšírenou a obľúbenou koreňovou zeleninou. Keďže je príbuzným mrkvy, petržlenu a paštrnáku, chuťou ich pripomína a dá sa využívať rovnako ako tieto druhy. Potočník si ľudia v minulosti cenili ako najsladší a najchutnejší z koreňov. Potočníky sa sadia 20 centimetrov od seba. Najlepšie sa im darí na otvorených polohách, v ľahkej, úrodnej a dobre vyhnojenej pôde. Úrodu zo semien, vysiatych na jar, zberáme na jeseň a v zime.

Dnes je späť

Topinambury, teda hľuzy slnečnice hľuznatej, sú zelenina, ktorá sa už vrátila do našich záhrad a obchodov. Jej jemná orechová chuť trochu pripomína pravé artičoky. Hľuzy rastú v ktorejkoľvek pôde a sú veľmi cenné aj tým, že svojimi koreňmi prevzdušňujú uľahnutú pôdu. Ak rastliny vysadíte do niekoľkých radov, vytvoria v záhrade ideálny vetrolam. Koncom leta zrežte rastliny asi vo výške 1,5 metra, aby všetka energia prešla do hľúz. Hľuzy môžete mať stále čerstvé, pretože malé trsy si môžete vykopať podľa potreby aj v zime.

mangold Čítajte aj Zelenina, ktorú si zamilujete: Zbaví vás únavy, nervozity, spevňuje zuby, kosti, znižuje krvný tlak aj riziko porážky a chráni srdce

Nahradia paštrnák

Kozobrada a čierny koreň sú obľúbené pre svoje dlhé, štíhle korene. Pripomínajú paštrnáky, čierny koreň má výrazne čierny povrch. Obidve plodiny najlepšie rastú v hlbokej, dobre priepustnej a nehnojenej pôde bez kameňov. Na definitívne stanovište ich vysádzajte do konca jari, korene zberajte od polovice októbra. Cez zimu môžete nechať korene v zemi a zberať ich podľa potreby. Môžete ich aj uskladňovať v debničkách s pieskom či v zemine s rašelinou na chladnom mieste v pivnici alebo v garáži. Pri varení korene neškrabte, aby nestratili chuť. Do šalátov sa môžu použiť sladké mladé kvetné puky, či už surové alebo trochu povarené.

Pochúťky s veľkými listami

Obľúbenou zeleninou sa znovu stáva aj katran prímorský (na obr.). Potrebuje dobre priepustnú, výživnú pôdu a slnečné miesto. Srdiečka rastlín by mali byť v hĺbke 5 centimetrov a vo vzdialenosti asi 45 centimetrov od seba. V januári, keď začnú rastliny rásť, treba ich zakryť, najlepšie črepníkom obráteným hore dnom. Keď vybielené stonky dosiahnu dĺžku asi 25 centimetrov, odlomte ich, ale nezničte srdiečko rastliny.

marolist Čítajte aj Objavte zabudnutú rastlinu: Vôňou a chuťou pripomína mätu, jej listy sa používali ako záložka do biblie. Prospieva tráveniu, pečeni a pomáha pri zlatej žile

Vyskúšajte zabudnutú dobrotu

Rovnako obľúbené ako katran boli aj kardy. Táto trváca rastlina dorastá do výšky okolo 1,8 metra. V septembri zviažte listy do zväzku a obaľte ich jutovým vrecom, aby sa stonky vybielili. Po mesiaci zväzok vykopte, listy aj korene odstráňte. V kuchyni použite len stonky a hrubé stredné rebrá listov. Pokrájajte ich a približne polhodinu povarte v polievke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čierny koreň #topinambur #koreňová zelenina #katran #kozobrada #kardy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december