Okrasný krík čo rýchlo rastie, sladko vonia a nie je drahý. Založíte s ním nádherný živý plot, čo sa prispôsobí všetkým podmienkam

Nielen zásluhou roztomilých dekoratívnych kvetov obstojí ako solitéra, uplatní sa však aj v skupine. Kolkvícia ľúbezná sa v dospelosti rozmôže nad tri metre a v zástupe dokáže sformovať originálny živý plot, ktorý rozvoniava, láka včelstvo i motýle a na jeseň ponúka bordové zafarbenie opadavého olistenia.

15.05.2023 14:00
kolkvícia Foto:
debata (1)

Pragmatickou prednosťou rýchlorastúcich okrasných kríkov je ich nižšia cena, lebo adekvátne chvatne sa vzmáhajú u veľkopestova­teľov, ktorí preto preferujú odbyt čím skôr. Tento benefit sa týka napríklad kolkvície ľúbeznej. K nemu si pridajte mnohé ďalšie výhody.

Zástena proti pohľadom, hluku i prachu

Pochádza z Číny, nemá však žiadne problémy poradiť si v našich klimatických pomeroch. Je mrazuvzdorná a okrem toho potešujúco prispôsobivá v zmysle typu pôdy i slnečnosti stanovišťa. Navyše, kolkvícia ľúbezná (Kolkwitzia amabilis) z čeľade zemolezovitých výborne odoláva chorobám aj škodcom. Za rok dorastie až o pol metra a vyháňa kvantá husto ochlpených výhonkov, takže sa nadštandardne skoro postará o spoľahlivú živú zástenu proti indiskrétnym pohľadom, hluku a prachu vrátane mestského. Uprostred vegetačnej sezóny sú matné vajcovité listy s pretiahnutou špičkou bledozelené. Merajú okolo piatich centimetrov. Plodom je jednosemenná hnedá tobolka s jemnými okrovými štetinkami.

živý plot Čítajte aj Zakvitnutý, vždyzelený alebo bylinkový? Výber super rastlín do živého plota je bohatý, netreba sa obmedzovať len na tuje a cyprušteky

Solitére doprajte priestor

Pri výsadbe do šíku má kolkvícia ľúbezná tendenciu ťahať sa skôr nahor. Ak by ste jej ponechali väčšie ako polmetrové rozostupy, bola by „skaderuka-skadenoha“ a vytvárala priveľké medzery. Založenie osamoteného kúska si však vyžaduje odstup aspoň meter a pol od steny, okraja terasy alebo konca úžitkového záhonu. Bolo by totiž škoda pre stiesnenosť priestoru nevyužiť eleganciu jej rozkošatených prehnutých konárikov a parametre, ktoré má v dospelosti. Skracovanie sa robí po pominutí posledných mrazov.

Dvojnásobok objemu balu

Pri presádzaní predpestovanej kontajnerovej kolkvície ľúbeznej – ideálne na jar, aby do prvej zimy vonku stihla dostatočne zmocnieť – najprv poodhŕňajte zeminu okolo koreňového balu. Neťahajte akvizíciu von nasilu. Skontrolujte podzemný systém, poškodené pramienky odstráňte. Zvyšok ponorte na pol hodiny do vlažnej vody. Medzičasom vykopte jamu s dvojnásobkom objemu v porovnaní s koreňovou sústavou. Po vložení do zeme a obsypaní substrátom výdatne zalejte. Čo sa nárokov na vlahu týka, je priemerne smädná, do značnej miery sa uspokojí so zrážkami.

medvedica lekárska Čítajte aj Vždyzelený ker čo skrášli záhradu a má aj liečivé účinky. Pomôže dať do poriadku močáky, posilňuje srdce a odkysľuje telo

Slnko podnecuje kvitnutie

Táto vskutku nenáročná drevina znesie takmer ľubovoľné zázemie, ale pri vyložene piesčitom alebo extrémne hlinitom ocení zapracovanie organického materiálu v podobe kompostu alebo primiešanie bežnej mierne kyslej záhradnej zeminy. Kolkvícia ľúbezná bez výhrad porastie aj v tieni, ak vám však záleží najmä na naozaj intenzívnom kvitnutí od mája do júla, nájdite aspoň čiastočne slnečné miesto. Belostné až ružovkasté trúbkovité kvietky v bohatých súkvetiach majú pútavo kontrastné žlté hrdlá a vydávajú sladkú arómu. Kolkvícia ľúbezná spestrí zónu s ihličnanmi či nekvitnúcimi kríkmi, pôsobivo vyznie aj v susedstve tulipánov a narcisov. Zoženiete ju v cene do siedmich eur, unikátnejšie sorty za dvojnásobok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #živý plot #drevina #okrasný ker #kolkvícia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december