Uvoľňuje kŕče, zmierňuje nevoľnosť, pôsobí protizápalovo a povzbudzuje pečeň. Je voňavá, chutná a nie je náročná na pestovanie

Rastie aj na slnku, ale dáva prednosť polotieňu. Na pôdu nie je náročná, no vyschnutú zeminu nemá rada. Keď jej vytvoríte správne podmienky, budete mať vždy poruke zásobu čerstvých voňavých lístkov, ktoré vám poslúžia v kuchyni svojou chuťou i vôňou, a navyše sa postarajú aj o vaše zdravie. Mäta pieporná je totiž všestranne prospešná rastlina.

16.05.2023 06:00
mäta Foto:
debata

Rýchlo sa šíri

Ak máte v záhrade dostatok miesta, môžete vyskúšať niekoľko druhov tejto užitočnej rastliny. Na vytvorenie nového mätového záhona vykopte alebo získajte niekoľko mätových koreňov a znovu ich vysaďte. Korene sa rýchlo rozrastú. V prvom roku nezberajte veľa mätových lístkov, aby ste rastlinu neoslabili. Pri výsadbe na záhone treba brať do úvahy fakt, že mäta je taká agresívna, že jej korene sa v priebehu niekoľkých týždňov rozšíria po celom záhone.

Lepšie je to v črepníkoch

Ak chcete zabrániť bujneniu mäty, vysaďte ju do veľkých črepníkov. Črepník zakopte do pôdy a nechajte prečnievať asi 5 centimetrov. Každú jeseň črepník vykopte a odrežte korene, ktoré prerástli cez drenážne otvory. Každé tri roky mätu presaďte. Rozrastanie koreňov môžete obmedziť aj tak, že okolo trsu mäty zatlačíte do pôdy škridly. Črepník s mätou vedľa kuchynských dverí vás bude zásobovať čerstvými lístkami a ešte aj bude vyzerať atraktívne.

alojzia citrónová Čítajte aj Sladká, voňavá, upokojujúca: Stačí pár lístkov a budete spať ako bábätko. Zbaví vás stresu, migrény aj vírusov a škodlivých baktérií

Čo s ňou v kuchyni

Okrem dobre známeho mätového čaju, ktorý osvieži a podporí trávenie, má mäta pri varení ešte širšie využitie. Dodá príchuť šalátu, dá sa z nej pripraviť želé aj mätová omáčka. Výborná je aj ako ingrediencia do osviežujúcich nápojov. Mäta sa môže pridávať aj k mäsu a zelenine, najmä paradajkám a hrachu. Konárik mäty vložte do suchého hrachu prv, než ho uskladníte alebo do nádoby s čerstvým hrachom, a to ešte pred zmrazením.

S čím nám pomáha

Mäta je veľmi prospešná pre naše zdravie. Podporuje chuť do jedla a trávenie, zmierňuje nevoľnosť, kŕče aj vracanie. Mäta povzbudzuje činnosť pečene i pankreasu, pôsobí blahodarne na dýchacie cesty, pomáha znížiť horúčku aj utíšiť bolesť. Zmierňuje zápaly a prospieva aj cievam. V lete je mätový čaj ideálny prostriedok na uhasenie smädu a ochladenie organizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #čaj #mäta #mätová omáčka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december