Keď vás trápi nespavosť, stres, úzkosť, nesústredenosť, zabúdanie a žijete v napätí, pomôže nenápadná rastlina. Dokáže upokojiť, zlepšiť pamäť a posilniť mozog

V náročných obdobiach, keď vás trápi stres, napätie a s nimi súvisiaca nespavosť, zabúdanie či nesústredenosť, pomôže rastlina, ktorú pestujeme zvyčajne ako okrasnú. Málokto vie, že bakopa je aj skvelá liečivka, ktorá dokáže pomôcť so spomenutými ťažkosťami. Zlepšuje činnosť mozgu, duševnú výkonnosť, zmierňuje bolesti hlavy a čo je v stresujúcom období dôležité – uvoľňuje.

16.05.2023 14:00
bakopa Foto:
debata (1)

Potrebuje veľa vody

Najznámejšími pestovanými druhmi sú bakopa monieri a bakopa speciosa. Bakopa monieri je poliehavá rastlina nízkeho vzrastu, ktorá dorastá do výšky približne okolo 20 centimetrov. Kvitne drobnými bielymi alebo modrastými kvietkami. Pochádza z Ázie a vo svojom domácom prostredí rastie v blízkosti močiarov, mokradí a vodných tokov. U nás ju môžeme pestovať ako izbovú rastlinu, v lete sa dá vyložiť na balkón alebo terasu, no nie na priame slnko. Vyhovuje jej polotieň. Pri pestovaní v nádobe potrebuje veľa vody.

Kvety majú viac farieb

V širšej farebnej škále ako bakopa monieri kvitne bakopa speciosa. Jej kvietky môžu byť biele, zriedkavejšie aj ružovkasté či fialové. Tieto bakopy potrebujú dobre vyživenú pôdu a výdatnú zálievku. Pritom je však dôležité, aby mala nádoba, v ktorej rastlinu pestujeme, drenážne otvory. Pokiaľ by sa totiž v kvetináči hromadila vlhkosť, bakopa by mohla zahnívať alebo trpieť chorobami. Ani bakopa speciosa neznesie priame slnko, ocení pravidelné prihnojovanie zhruba raz za dva týždne.

šalát Čítajte aj Je dobrý na trávenie, chudnutie, posilní srdce, nervy aj imunitu. Čo všetko ešte dokáže obyčajná zelenina, ktorú si dáva na tanier každý?

Okrasná aj zdravá

Málo známym faktom u nás je, že bakopa je nielen pekná okrasná rastlina, ale aj skvelá liečivka. Je vhodná najmä pri ťažkostiach s nervovým systémom. Uvoľní podráždené a napäté nervy, zbystrí myseľ, celkovo podporuje kognitívne funkcie. Dokáže zlepšiť pamäť, koncentráciu, zmierniť stres aj úzkosť. Na dosiahnutie zlepšenej funkcie mozgu je potrebné dlhodobé užívanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #izbová rastlina #liečivka #bakopa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december