Aj malé záhradky môžu vyzerať božsky vďaka drevinám. Ako presvetľovať stromy, aby ste neznížili množstvo kvetov?

Ak máte v záhrade nedostatok miesta, vyberte si také typy drevín, ktoré nedosahujú veľkú výšku, napríklad orgován, magnóliu alebo okrasnú čerešňu či višňu. Výhodou kvitnúcich stromov v záhrade je, že v neskorom lete a na jeseň kvety často vystriedajú dekoratívne plody. Jarabina vtáčia má práve teraz, v máji a júni, nápadné súkvetia bielych kvetov.

17.05.2023 14:00
marhuľa japonská Foto:
debata

Kvitnú v rôznom čase

Jarabina po odkvitnutí vytvára veľké chocholce oranžovočervených guľatých malvičiek, ktoré začínajú zrieť koncom augusta. Pekne vyzerá aj muchovník, jablone a jarabina mukyňová. Vo väčšej záhrade môžeme predĺžiť obdobie pestrosti a pôvabu vysadením stromov, ktoré kvitnú v rôznom čase. Podľa času kvitnutia si postupne vyberte okrasné čerešne, višne, magnólie, hrušky, jablone alebo aj štedrec, agáty a katalpy.

Obmedzujte presvetľovanie

Kvitnúce stromy nie je vhodné presvetľovať, pretože by ste tým znížili množstvo kvetov. Na jar orezávajte len poškodené drevo a slabé či polámané konáre. Pokiaľ žijete v meste, je dôležité vybrať si druhy, ktoré znesú aj isté znečistenie ovzdušia. Ideálne sú jarabiny, okrasné tŕnité kry, ako je napríklad hloh. V máji tvorí súkvetia bielych kvetov a neskôr dozrieva na žiarivo oranžové až červené kôstkovičky, ktoré sú nielen pekné, ale aj veľmi zdravé.

kolkvícia Čítajte aj Okrasný krík čo rýchlo rastie, sladko vonia a nie je drahý. Založíte s ním nádherný živý plot, čo sa prispôsobí všetkým podmienkam

Ktorý si vybrať

Pokiaľ máte v malej záhradke miesto iba pre jeden kvitnúci strom, vyberte si taký, ktorý ponúka nevšedne nápadné kvety. Vhodný je napríklad muchovník Lamarckov s výškou a šírkou asi 3 metre. Krásne vyzerá aj magnólia holá so svojimi citrónovo voňajúcimi kvetmi. Do malej záhrady je ideálna aj magnólia kewensis a okrasná jabloň alebo marhuľa japonská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #jabloň #marhuľa #Magnólia #muchovník #kvitnúce stromy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december