Smrdí a tvorí sa na ňom slizký povlak? Je čas na generálne čistenie, jarné obdobie je ideálny čas

Zapáchajúce záhradné jazierko s nepriehľadným slizkým povlakom namiesto čírej hladiny je nočnou morou bez ohľadu na to, či v ňom chováte ryby alebo len pestujete vodné rastliny. Pri extrémnom stave treba pristúpiť k odkaleniu.

18.05.2023 06:00
čistenie jazierka Foto:
debata

Žiaľ, nie vždy a všade máme dostatok času na priebežné preventívne opatrenia, ktoré udržia vodnú plochu ako okrasný prvok pozemku v uspokojivom stave. Pri bežnom zakalení stačí použiť špeciálny vysávač, rozsiahlejšie znečistenie si žiada komplexný zákrok. Ideálne na to je jarné obdobie.

Vegetácia uberá živiny riasam

V prvom rade je vhodné zobrať – hoci s povzdychom – na vedomie, že napriek všetkej odporúčanej starostlivosti sa raz za čas nevyhnete generálnej sanácii záhradného jazierka. Okrem iného z dôvodu, že podkladová izolačná fólia má svoju životnosť a práve jej poškodenie spojené s priesakmi a tvorbou bahna býva jednou z príčin nadmerného znečistenia vody. Nevyhnutnosťou sú aj vodné rastliny. Nielen preto, lebo aranžmán bez nich stráca opodstatnenie a dekoračnú hodnotu. Vegetácia totiž uberá nežiaducim riasam živiny. Dôležitá prídavná funkcia zostáva zachovaná aj pri pravidelnom strihaní, respektíve prerieďovaní a následnom raste – pozitívny dopad sa dokonca ešte posilňuje.

kosačka Čítajte aj Najlepšie finty na kosenie, aby ste mali trávnik stále v top forme: Udržíte zamatový povrch, pekné budú aj okraje a tráva nezhnedne

V lete výlov nečistôt, na jeseň sieť

V lete, keď vysoké teploty podnecujú zahnívanie, aspoň občas sieťkou vylovte vzniknuté riasy, drobné nečistoty, odumreté a odlúčené časti rastlín, eventuálne zvyšky krmiva pre ryby a ich výlučky. Kvalitný podberák s teleskopickou až dvojmetrovou násadou, akrylovou pracovnou časťou so záberom do štyroch decimetrov a hmotnosťou iba okolo pol kilogramu zoženiete zhruba za 50 eur. Doplnkovou možnosťou je použitie ekologického prípravku na redukciu kalu prostredníctvom baktérií produkujúcich kyslík. Zvýšenie jeho prítomnosti vedie k ozdraveniu prostredia. V rámci predchádzania zakaleniu nezaškodí na jeseň natiahnuť nad jazierko nenápadnú, ale užitočnú sieť na zachytávanie opadaných a priviatych listov. Proces ich rozkladu logicky vedie k znehodnocovaniu zákutia.

Generálna očista vždy na jar

Hĺbkové odkalenie jazierka vykonajte na jar, kým sa naplno rozbehne nový vegetačný cyklus a ešte pred tým, ako vrátite ryby zo zimoviska. Nespôsobíte im zbytočný stres z ďalšieho dočasného presídlenia. Vodu bezo zvyšku vysajte výkonným čerpadlom. Takéto prístroje sa dajú aj požičať: nemusíte vynakladať prostriedky na zariadenie spustené raz za rok a zásluhou špičkového prístroja urýchlite zákrok, čo rastlinstvo ocení. Vyjmite zeleň, dôkladne ju očistite, pretrieďte. Zmenšite nadmerné rozbujnené kusy, chradnúce úplne vyraďte.

ruta Čítajte aj Záhrade prinášajú skazu, záhradkárom robia vrásky na čele. Ako sa zbaviť vošiek? Skúste trik, po ktorom im rastliny už nebudú chutiť

Neobíďte výstelkové kamene

Aj na samotné odstránenie nežiaduceho nánosu z dna si prenajmite mechanizáciu, ktorá je na to určená. Samozrejme, môžete siahnuť po starej dobre lopate, ale je to namáhavé, negustiózne a ešte aj prinášajúce riziko narušenia spodnej syntetickej plachty. Dočistite natlakovaným prúdom aspoň z klasickej záhradnej hadice, neobíďte výstelkové kamene. Na záver sekundárne odčerpajte vodu, preskúmajte fóliu a zalátajte nájdené diery. Potom jazierko napustite súbežne s opätovným osadením flóry a nasťahovaním rýb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Ryby #riasy #záhradné jazierko #odkalenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december