Chcete si založiť skalku? Nie je to nič zložité, stačí napodobniť prírodu: Základ je správne miesto, vhodné kamene a rastliny, ktoré udržia formáciu

Základom peknej skalky je výber správneho miesta. Tam, kde je dosť slnka, ale sčasti aj tieň, budete môcť pestovať širokú paletu rastlín s rôznymi nárokmi. Skalku nezakladajte pod stromami. Korene stromov by mohli nadvihnúť skaly a hrubá vrstva opadaného lístia na jeseň by zasa mohla udusiť mladé rastlinky.

18.05.2023 14:00
skalka Foto:
debata

Začnite svahom

Pri zakladaní skalky je dobré využiť akýkoľvek existujúci svah v záhrade, hoci aj sklon vedľa vjazdu do garáže. Ak nemáte v záhrade svah, navŕšte si kopček, najlepšie v rohu záhrady. Skalka umiestnená na širokom a mierne sa zvažujúcom svahu je pôsobivejšia ako skalka na strmine. Pokiaľ by ste zakladali skalku na teréne, kde je trávnik, odstráňte hornú vrstvu mačiny do hĺbky asi pol metra a doplňte približne 15 centimetrov drenážneho materiálu. Potom nasypte hlinu, listovku a hrubý piesok. Napokon do takto pripravenej plochy umiestnite niekoľko veľkých skál a zasaďte skalničky.

Ako vybrať vhodné skaly

Obľúbeným zdrojom skál do skalky je stará travertínová dlažba. Oveľa jednoduchšie a lacnejšie sú lomové skaly alebo skaly zo starých zrušených skaliek. Prv než ich definitívne umiestnite, skontrolujte, či nie sú zoradené „v zástupe“. Vzhľad skalky by mal byť prirodzený. S ukladaním kameňov začnite v dolnej časti svahu. Veľké ploché kamene ukladajte naplocho a pre dosiahnutie lepšej stability ich mierne nakloňte smerom k svahu. Na zem medzi rastliny nasypte vrstvu drobného štrku alebo okruhliakov, ktoré potláčajú burinu.

kolkvícia Čítajte aj Okrasný krík čo rýchlo rastie, sladko vonia a nie je drahý. Založíte s ním nádherný živý plot, čo sa prispôsobí všetkým podmienkam

Čo keď je málo miesta

Ak túžite po skalke, no veľkosť vašej záhradky vám to neumožňuje, využite vyvýšený záhon ohraničený kamenným alebo tehlovým múrikom. Je to vkusná náhrada skalky. Menšie kamene zoženiete ľahšie ako veľké a vyvýšený záhon môžete umiestniť presne tam, kde potrebujete. V prípade, že mýte v záhrade ťažkú pôdu, tento spôsob bude pre skalničky prijateľnejší. Na dno záhona dajte vrstvu kameňov a navrstvite štrkovú zeminu vhodnú pre skalničky.

Dajte si aj pauzu

Po vybudovaní skalky odložte vysádzanie skalničiek približne o dva týždne. Za ten čas sa pôda usadí a dážď pomôže odhaliť nedokonalosti v štruktúre skalky. Rastliny vhodné do štrbín však môžete vysádzať okamžite. Do vertikálnych puklín a štrbín vysaďte malé rastliny, ktoré vytvárajú ružice listov a pôdu nad nimi aj pod nimi dobre utlačte. Drobné skalničky pestujte spolu s pomaly rastúcimi vankúšovitými rastlinami, ale v dostatočnej vzdialenosti od pôdopokryvných rastlín. Obdobie kvitnutia skalky môžete predĺžiť vysadením skalničiek, ktoré kvitnú koncom leta a na jeseň. Pôdopokryvné rastliny zvýrazníte tak, že že ich vysadíte pri vrchole skalky a necháte rásť kaskádovite smerom nadol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #svah #skaly #Skalka #rastliny #skalničky #kamene #vyvýšený záhon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december