Chráni telo pred rakovinou, cievy pred kôrnatením, myseľ pred stresom a nervozitou. Keď z tohto kra vysadíte živý plot, ochráni aj váš pozemok

Pestovateľsky nenáročné ostružiny sa radia medzi najrodivejšie druhy ovocia. V súčasnosti sa už nemusíme obávať tŕňov, pretože existujú aj beztŕňové odrody. Pokiaľ sú ešte aj popínavé, môžeme ich použiť napríklad na pokrytie pergoly alebo altánku. Priväzovanie ostružín na drôt je oveľa výhodnejšie ako pestovanie pri stĺpikoch.

19.05.2023 06:00
ostružiny Foto:
debata

Čo všetko potrebujú

Ostružiny sú nenáročné kry, ktoré nemajú vysoké pestovateľské nároky. Kým dozrejú, treba ich v horúcom letnom počasí dobre polievať, aby nám dozreli zdravé a šťavnaté plody. Podobne ako maliny, aj ostružiny bývajú napadnuté malinárom plstnatým. Tohto škodcu sa zbavíme postrekom po odkvitnutí kríkov. Na jeseň je potrebné priviazať výhonky vo zväzkoch k najnižšiemu drôtu. Na jar ich potom poodväzujeme a vytvarujeme. Platí to v oblastiach, kde bývajú silné mrazy.

Ako ich tvarovať

Ostružiny tvarujeme dvomi spôsobmi. Jednoduchým spôsobom je viesť ich na vodorovných drôtoch ako vejárovité palmety. Výhonky vyväzujte od päty rastliny na obidve strany a veďte ich vodorovne pozdĺž drôtov. V priebehu leta budú tieto konáre kvitnúť a potom rodiť. V tom čase začnú z bázy vyrastať nové výhonky, ktoré môžete vyviazať zvisle v strede medzi rodiacimi výhonkami. Po zbere odrežte pri báze všetky výhonky, na ktorých boli plody. Nové výhonky odviažte a priviažte ich namiesto odrezaných. Budú rodiť v nasledujúcom ro­ku.

kolkvícia Čítajte aj Okrasný krík čo rýchlo rastie, sladko vonia a nie je drahý. Založíte s ním nádherný živý plot, čo sa prispôsobí všetkým podmienkam

Ide to aj jednoduchšie

Niektorí pestovatelia používajú druhý spôsob, ktorý považujú za jednoduchší. Výhonky sú pri ňom oddelené viditeľnejšie. Vyviažte všetky výhonky na drôty na jednu stranu od päty a keď vyrastú nové výhonky, priviažte ich na drôty na druhú stranu. Tak budete môcť zberať všetky plody na výhonkoch na jednej strane a potom sa tieto výhonky môžu odstrihnúť. V nasledujúcom roku zarodia tieto výhonky na druhej strane.

Vypestujte z nich živý plot

Pestovanie ostružín prináša nielen výborné plody, ale aj ochranu vášho súkromia pred neželanými hosťami a pohľadmi. Postavte plot a vysaďte popri ňom divé i pestované ostružiny spolu s ostnatými popínavými ružami. Všetky tieto kry plot obrastú a vytvoria pohľadný aj bezpečný živý plot, ktorý ochráni váš pozemok. Na tŕne však pozor, keď budete plot prerezávať alebo oberať plody. Vtedy si treba obliecť hrubý odev a ruky chrániť rukavicami.

živý plot Čítajte aj Zakvitnutý, vždyzelený alebo bylinkový? Výber super rastlín do živého plota je bohatý, netreba sa obmedzovať len na tuje a cyprušteky

Potrebujú kyslú pôdu

Ostružinám sa dobre darí v pôde, ktorá zadržuje vlahu. Úrodu zvýšite každoročným hnojením kompostom alebo maštaľným hnojom. Vápnik pre ostružiny nie je vhodný, pretože potrebujú kyslú pôdu. Ostružiny sa oplatí pestovať, je to veľmi zdravé ovocie. Funguje ako protirakovinový štít, chráni srdce a cievy, mozog aj nervy. Ostružiny prospievajú tráveniu, posilňujú imunitu, zrak a starajú sa aj o zdravie pokožky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kry #živý plot #palmety #ostružiny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december