Ešte funkčné, ale už nie pekné: Ošúchané dlažobné kocky netreba vymieňať, čo im vráti vzhľad?

Dlažobné kocky sú pre záhradné chodníčky veľkorysým riešením. Aj pri poctivej inštalácii, ktorá zabezpečí pretrvávajúcu kompaktnosť aranžmánu, však časom strácajú hodnotu, keď im ubúda lesk. Našťastie, dajú sa ľahko a lacno obnoviť.

19.05.2023 14:00
dlažobné kocky Foto:
debata

Podklady z prírodného kameňa tvarovaného na jednotné rozmery sú funkčným a atraktívnym prvkom verejného priestoru. Dlažobné kocky však poslúžia aj v súkromí okolo domu. O to lepšie, že pri menšom vyťažení dlhšie zostávajú v disciplinovanej formácii. Nuž a ošúchaný povrch môžete svojpomocne repasovať.

Pôvodne vápenec a čadič

Už starobylí Rimania… Áno, platí to aj v tomto prípade a práve dlažobné kocky, vtedy z vápenca alebo čadiča, sa postarali o vznik zaužívaného výroku, že všetky cesty vedú do večného mesta na Tibere. Počnúc 3. storočím mocná ríša vybudovala 80-tisíc kilometrov spevnených spojníc práve z dlažobných kociek. Ešteže nikomu neskrslo pravidelne im robiť face-lifting vhodným náterom, bola by to veru riadna drina. Vy sa na záhradnom chodníčku alebo príjazdovej cestičke s dĺžkou niekoľkých metrov napracujete oveľa menej.

skalka Čítajte aj Chcete si založiť skalku? Nie je to nič zložité, stačí napodobniť prírodu: Základ je správne miesto, vhodné kamene a rastliny, ktoré udržia formáciu

Jednoliaty celok aj pestrá mozaika

Natretie dlažobných kociek zo sajúcich materiálov je šikovnou voľbou nielen v prípade, že povrch už dostal patinu, ktorá nepôsobí štýlovo, ale zanedbane, čím znehodnocuje vyznenie prostredia. Dotvoriť podľa potrieb a predstáv si totiž môžete aj finančne prívetivejšie artikle od začiatku volajúce po skrášlení alebo si týmto trikom pomôcť po nahradení niekoľkých poškodených kusov. Daná zóna nebude rušivo kričať, celok zostane jednoliaty. Ak – naopak – zatúžite po pestrej mozaike, tiež ju dosiahnete prostredníctvom dodatočnej úpravy.

Rezané sú drahšie ako sekané

Dlažobné kocky sa v súčasnosti vyrábajú predovšetkým zo žuly, zoženiete však aj exkluzívnejšie varianty napríklad z andezitu či travertínu. Vplyv na cenu má aj metóda tvarovania: rezanie je drahšie ako sekanie. Pochopiteľne, zároveň je aj presnejšie. Pri ukladaní do štrkového lôžka teda vznikajú subtílnejšie medzery, v ktorých sa horšie darí machu a lišajníku a ťažšie sa presadzuje vlhkosť v ničivej kombinácii s mrazom.

kolkvícia Čítajte aj Okrasný krík čo rýchlo rastie, sladko vonia a nie je drahý. Založíte s ním nádherný živý plot, čo sa prispôsobí všetkým podmienkam

Preč s olejom, mastnotou, voskom

Farba uspokojivo priľne len na vyčistené kamene vrátane odstránenia kvapiek oleja z automobilov, mastnoty fŕkajúcej z grilu či vosku po sviečkach na garden párty. Použite vysokotlakový prístroj. Pri príprave pred natretím nezabudnite na burinu a inú zelenú pliagu v škárach. Počkajte na vyschnutie dlažobných kociek a potom ich natrite valčekom s krátkym vlasom. Nenechajte sa vyviesť z miery prvotným výsledkom: skutočná farba sa ukáže až po dôkladnom zaschnutí. Zvyčajne to trvá okolo hodiny. Pri nedostatočnom krytí naneste druhú vrstvu.

Zachovanie štruktúry kameňa

Špeciálne UV odolné nátery na dlžobné kamene či betón bez impregnácie zoženiete v mnohých farebných verziách, najčastejšie v sivej a antracitovej. Obľúbenou voľbou je však aj transparentná glazúra. Spoločným menovateľom je zachovanie pôvodnej štruktúry podkladu a prepúšťanie vlhkosti – povrch teda po takejto úprave nie je klzkejší vinou neabsorbovaného vodného filmu. Pri kalkulácii orientačne vychádzajte z toho, že liter náteru, ktorým pokryjete zhruba 6 m² jednou vrstvou, stojí okolo 10 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kamene #dlažobné kocky #žula #vysokotlakový prístroj #garden party
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december