Síce si na ňu počkáte, ale oplatí sa: Zbaví vás únavy, zlepší náladu, posilní nervy. Objavte silu zeleniny, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov

Nie každý príde tejto hlúbovine na chuť, no kto jej dá šancu, ten urobí pre svoje zdravie naozaj veľa. Ružičkový kel je plný vitamínov a iných zdraviu prospešných látok, ktoré potrebujeme najmä pre zachovanie duševného zdravia, no aj telesnej kondície. Preto odporúčame siahnuť po zelených ružičkách hlavne tým ľuďom, ktorí sú často pod stresom alebo ťažko fyzicky pracujú.

20.05.2023 06:00
ružičkový kel Foto:
debata (1)

Aby boli ružičky kompaktné

Ak si má ružičkový kel vytvárať kompaktné ružičky, musíme priesady vysádzať do pôdy, ktorá bola predchádzajúcu jeseň hlboko zrýľovaná a dobre pohnojená. Ružičkový kel by sme v záhrade nemali umiestňovať blízko paradajok, paprík a zemiakov. Naopak, prospieva mu susedstvo kôpru alebo rozmarínu. Ružičkový kel je náročný na výživu a pôda musí byť dobre vyhnojená organickým hnojivom. Na záhon sa dá u nás vysievať iba v teplých oblastiach, inak sa vysádzajú predpestované sadenice, a to do konca mája. Na úrodu si počkáte približne 160 dní.

Trpezlivosť ružičky prináša

Hoci ružičkový kel dozrieva neskoro, trpezlivosť vám prinesie úrodu veľmi zdravej zeleniny. Zelené ružičky nemusia hneď zachutiť každému, no keď objavíte spôsob prípravy, ktorý vám bude vyhovovať, dodáte telu veľmi prospešné látky. Ružičkový kel je bohatým zdrojom vitamínu B1, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie psychiky. Pomáha nám sústrediť sa, zvládať stres, zmierňuje únavu a zlepšuje náladu.

katran Čítajte aj Lepšia ako mrkva a petržlen: Objavte chute výbornej koreňovej zeleniny, ktorú pestovali naši predkovia, no my ju považujeme za burinu

Čím je ešte prospešný

Nielen pre psychické, ale aj pre fyzické zdravie je ružičkový kel hotový poklad. Posilňuje imunitu, upravuje trávenie, pôsobí protizápalovo a prispieva k udržaniu zdravia kostí aj srdcovocievneho systému. Ružičkový kel má vysoký obsah vlákniny, čo nie je dobré len pre zdravé trávenie, ale aj pre udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi. Podporuje krvotvorbu a účinne bojuje so zápalovými procesmi v organizme.

Ako zlepšiť úrodu

Ružičky sa najskôr vyvíjajú na spodnej časti stonky. Keď sú vhodné na zber, podporte vývoj ružičiek pod vrcholom a to tak, že odrežete listy. Môžete ich potom pripraviť a konzumovať rovnako ako kapustu. Pre farebné oživenie v záhrade môžete pestovať farebné odrody ružičkového kelu. U nás síce nie sú bežné, ale vyzerajú veľmi pekne. V záhradách vystavených vetru môžu byť problémy s vysokými odrodami. Pomôže nahrnutie menšieho množstva zeminy okolo každej rastliny a priviazanie rastlín ku kolíkom.

mangold Čítajte aj Zelenina, ktorú si zamilujete: Zbaví vás únavy, nervozity, spevňuje zuby, kosti, znižuje krvný tlak aj riziko porážky a chráni srdce

Čím odplašiť škodcov

Penová podložka pod koberce môže odpudiť kvetárky kapustové od kladenia vajíčok na rastliny. Na jar z nej nastrihajte kruhy alebo štvorce s priemerom asi 15 centimetrov a každý narežte od okraja do stredu. Starostlivo ich položte okolo základne každej byle a nechajte ich tak až do konca septembra. Ak je pôda ťažká a vyžaduje skyprenie tesne pred vysádzaním, dobre ju ušliapte a povrch pohrabte.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #únava #stres #ružičkový kel #hlúbovina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december