Držte korene v teple a budete mať paradajky ako lusk! Ktoré ďalšie pestovateľské triky vám zaručia bohatú úrodu obľúbenej zeleniny?

Rajčiaky väčšinou pestujeme zo sadeníc, ktoré vysádzame na záhon približne v polovici mája, keď už pominie nebezpečenstvo nočných a ranných mrazíkov. Do polovice mája pestujeme rajčiaky v skleníku alebo na okne. Sadenice dostaneme aj bežne kúpiť, prípadne si ich môžeme vypestovať zo semien. Ak ich pestujeme vonku, vysievame ich v apríli. Niektoré odrody na okne aj zarodia.

20.05.2023 14:00
paradajky Foto:
debata

Mladé rastlinky sú chúlostivé

Keď rajčiaky vytvoria tri až päť listov, môžu sa presťahovať zo skleníka do záhrady. Skôr než ich vysadíte von, dajte ich cez deň von a potom na noc znova do skleníka. Vysaďte ich tak, aby najspodnejšie lístky boli na úrovni zeme. Stonka vytvorí v zemi nové korene, ktoré pomôžu rastline získavať nové živiny. Platí, že čím mladší rajčiak vysadíte, tým lepšiu úrodu získate.

Ako ich udržať v teple

Rajčiaky nemajú v obľube veľké teplotné výkyvy. Aby ich korene zostali v noci v teple, najmä prvých pár týždňov po vysadení do záhrady, položte na obe strany rastliny strešné škridlice. Cez deň budú pohlcovať slnečné lúče a v noci vyžarovať teplo. V skleníku zaštipnite hlavné vrcholky koncom augusta alebo keď majú šesť až sedem súkvetí. Záhradným rajčiakom zaštipnite hlavné výhonky, keď vytvoria tri až päť kvetných strapcov. Kríčkové odrody sa zaštipovať nemusia.

topinambur Čítajte aj Trochu ako zázvor, trochu ako zemiak: Upraví krvný tlak, trávenie aj cukor v krvi. Vlasy sú po ňom krásne a kosti pevné

Ďalšie super triky

Pri vysádzaní rajčiakov dajte na dno každej výsadbovej jamky dve banánové šupky. Šupky sú dobrým zdrojom draslíka, ktorý rajčiaky potrebujú. Nepravidelné zalievanie spôsobuje praskanie plodov. Preto zalievajte pravidelne a okolie rastlín nastielajte. Ak po práci s rajčiakmi nemôžete odstrániť škvrny z prstov, skúste citrónovú šťavu s cukrom. Koncom sezóny zelené rajčiaky rýchlo dozrejú, keď ich po jednom zabalíte do hodvábneho papiera a dáte do zásuvky alebo kartónovej krabice spolu so zrelými plodmi alebo dvoma banánmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #paradajky #rajčiaky #kríčkové odrody #banánové šupky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december