Poznáte najlepšiu možnosť, ako pestovať jablone alebo hrušky v malej záhradke, a pritom dostať bohatú úrodu ovocia?

Kordóny sú umelo tvarované ovocné stromy s jedným vodorovným alebo šikmým kmeňom, ktoré sa vysádzajú pri stene alebo pri plote. Ak sa tvarujú vodorovne vo výške asi 40 centimetrov, označujú sa ako prekračujúce. Asymetrický peň treba na konci podoprieť. Kordóny sú najlepšou možnosťou, ako pestovať jablone alebo hrušky v malej záhrade.

21.05.2023 06:00
kordón Foto:
debata (1)

Prečo sú také výhodné

Do malých záhrad sú kordóny ideálne. Zaberajú málo miesta, ľahko sa ošetrujú a na to, že nie sú veľké, prinášajú pomerne bohatú úrodu. Pri tvarovaní kordónu pri stene musia byť korene stromu vzdialené od steny mierne šikmo aspoň 15 centimetrov, aby sa k nej kmene mohli nakloniť. Kordóny pestované pod 45– stupňovým uhlom budú rodivejšie než vodorovné, pretože maximálne využijú vymedzený priestor pozdĺž steny alebo plota.

Ako viesť kordón

Napnite tri vodorovné drôty vo výške asi meter až dva metre nad zemou. Stromčeky, ktoré vysadíte meter od seba, veďte pozdĺž drôtu tak, aby sa vrchol každého stromu nachádzal pod pätou susedného. Najmenej náročným spôsobom, ako vytvoriť jednoramenný kordón, je tvarovanie mladších vrúbľovancov vysadených približne dva metre od seba. Každý stromček potom vo výške asi 40 centimetrov a tesne nad púčikom zrežte. Na jar začnú vyrastať jeden alebo dva výhonky. Ohnite ich a veďte pozdĺž vodorovných drôtov. V júli alebo v auguste spätným rezom skráťte vedľajšie výhonky na dva púčiky.

marhuľa japonská Čítajte aj Aj malé záhradky môžu vyzerať božsky vďaka drevinám. Ako presvetľovať stromy, aby ste neznížili množstvo kvetov?

Kedy ich presvetľovať

Ak si chcete zabezpečiť bohatú úrodu, kordóny presvetľujte vždy v lete. Letný rez pomôže udržať aj ich tvar. Každý rok od konca júla do septembra zrežte pri báze bočné výhonky na vzdialenosť jedného listu. Všetky výhonky vyššieho stupňa zrežte na jeden alebo dva púčiky. Keď hlavný konár dosiahne horný drôt, skráťte ho v máji až po minuloročný letorast. Všetky ďalšie výhonky skráťte pri letnom reze na dĺžku tri centimetre.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hrušky #stromčeky #jablone #kordón #letný rez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december