Nie je iba na okrasu: Prekvapí vás, aká užitočná môže byť pergola. Ak váhate s výstavbou, pozrite sa, na čo všetko je dobrá

Pergola je konštrukcia z nosných stĺpikov, pozdĺžnych trámov a tenších hranolov, ktorá slúži ako opora popínavým rastlinám, zatieňuje cestičku alebo poskytuje tieň nad odpočinkovou zónou, či už v záhrade alebo na terase. Môže stáť voľne v priestore alebo nadväzovať na dom či múr. Najbežnejším materiálom na stavbu pergoly je drevo, ktoré môže byť opracované alebo neopracované.

21.05.2023 12:30
pergola Foto:
debata

Aké drevo vybrať

Pokiaľ nechcete mať s pergolou príliš veľa práce, prípadne ju plánujete na dobre chránenom mieste, môžete ju postaviť rýchlo aj z neopracovaného dreva. Z neohobľovaného dreva však odstráňte aspoň triesky. Ideálne sú hranoly s veľkosťou strán okolo 7 – 8 centimetrov. Vyberte si drevo, ktoré nie je popraskané, nemá uvoľnené hrče, nie je prehnuté ani pokrútené. Najlepšie také, ktoré bolo impregnované pod tlakom. Prípadne pred postavením pergoly ošetrite všetky časti ochranným prípravkom. Osobitnú pozornosť venujte koncovým častiam. Moridlo môže byť bezfarebné alebo tónované, aby harmonizovalo s okolím.

Ukotvenie je dôležité

V špecializovaných obchodoch dostanete kovové pätky s puzdrom na prichytenie hranolov, ktorými zakotvíte konštrukciu k zemi. Na zatlačenie kovových nôh do zeme použite železné kladivo, pričom dávajte pozor, aby ste nohy zatĺkli zvisle. Konce hranolov zasuňte do puzdier a pripevnite skrutkami. Ďalším spôsobom je zakotvenie hranolov do betónu pomocou kotvových skrutiek. Tento spôsob by sa nemal používať na dláždených plochách, pretože dlaždice by nezabezpečili pergole dostatočnú oporu. Radšej odstráňte dlaždicu a použite kovovú nohu alebo samostatnú betónovú „papuču“. Okolie potom znovu vydláždite.

dlažobné kocky Čítajte aj Ešte funkčné, ale už nie pekné: Ošúchané dlažobné kocky netreba vymieňať, čo im vráti vzhľad?

Upevňujeme stĺpiky a hranoly

Nosné stĺpiky môžete zapustiť priamo do zeme. Na dno každého otvoru nasypte vrstvu štrku a potom stĺpik zabetónujte. Dajte pozor, aby medzi drevom a betónom neostala medzera, do ktorej by zatekala dažďová voda. Priečne hranoly najlepšie upevníte priskrutkovaním k pozdĺžnym trámom. Treba použiť skrutky dlhšie ako 15 centimetrov. Dajú sa aj kúpiť železné rúry alebo rúry so závitom a použiť skrutky podľa potreby. Medzi drevo a maticu vložte podložky a skrutky naolejujte.

Opora pre hranoly a trámy

Na miestach, kde sa pergola stretáva so stenou, možno použiť závesné nosníky alebo konzoly, o ktoré sa oprú priečne hranoly. Hranoly sa dajú k stene pripevniť aj kotvovými skrutkami. Pri menších dieloch stačia klince alebo skrutky do dreva. Ak sa časť pergoly dotýka domu, kostra by mala byť ľahká, no zároveň pevná. Rozrastené plamienky, ruže alebo vistéria ju zaťažia a toto zaťaženie ešte zvýši silný vietor. Ak nemajú ruže chytať ľudí za vlasy, oblúk pergoly by mal byť vysoký aspoň 2 metre. Výhonkom plamienka sa zasa vyhnete, ak bude šírka oblúka približne 120 centimetrov.

skalka Čítajte aj Chcete si založiť skalku? Nie je to nič zložité, stačí napodobniť prírodu: Základ je správne miesto, vhodné kamene a rastliny, ktoré udržia formáciu

Na čo všetko je dobrá

Pergola je výrazný okrasný prvok záhrady, terasy, ba dokonca aj balkóna. No je to aj užitočný prvok. Porastená popínavkami chráni posedenie v oddychovej zóne pred slnkom a v lete poskytuje príjemný tieň a chládok. Keď je pergola porastená jabloňami, na jar vás prekvapí oblúkmi plnými kvetov, v lete a na jeseň bude zasa tunelom s ľahko dosiahnuteľnými plodmi. No pergola poskytuje aj iný osoh. Budete prekvapení, ako dokáže stlmiť hluk na terase alebo balkóne. Tento efekt môžete ešte posilniť. Ako? Keď postavíte kostru, k päte každého nosného stĺpika umiestnite nádobu a pestujte v nej popínavky. Keď úplne dorastú, ich listy stlmia hluk z ulice i zvuky zo susedných domov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #pergola #plamienky #popínavky #vistéria
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december