Hlava na slnku, nohy v tieni, chrániť pred slimákmi: Najobľúbenejšia popínavka urobí zo záhrady raj na zemi, a pritom ani nepotrebuje veľa

Kvety by mal mať na slnku a korene v tieni. Pri vysádzaní chráňte plamienok hrubou vrstvou nástielky, prípadne pokryte pôdu okolo byle dlaždicami. To všetko ochráni korene. Pri päte plamienka môžete aj vysadiť nízky krík, napríklad levanduľu alebo rutu. Ich chladný tieň pomôže plamienku, aby sa ujal a bude mu aj pekným a príjemným susedom.

22.05.2023 06:00
plamienok Foto:
debata

Začnite záplavou vody

Ešte pred výsadbou ponorte plamienok až po okraj črepníka do vody a nechajte ho v nej asi hodinu. Jamku na vysádzanie naplňte vodou, nechajte vsiaknuť a až potom plamienok zasaďte. Atraktívne vyzerajú dva plamienky pestované spolu. Nikdy ich však nesaďte do jednej jamky. Plamienky vysádzajte asi 1,5 – 1,8 metra od seba tak, aby sa navzájom preplietli. Ak žijete na juhu, kde nebývajú silné zimy, môžete pestovať plamienok pre jeho zimné kvety. Odroda Clematis cirrhosa vyrastá do výšky okolo 2 metre a kvitne od januára do marca.

Ako ich presvetľovať

Odrody plamienka patria do jednej zo štyroch skupín, pričom každá vyžaduje iný druh presvetľovania. Skoro kvitnúce odrody presvetľujte bezprostredne po odkvitnutí. U veľkokvetých odrôd odstráňte odumreté drevo začiatkom marca. Zvyšné výhonky odrežte až po najvyššie položené veľké, zelené puky a rovno ich zviažte. Neskoro kvitnúce odrody silne presvetlite v marci. Pri prerezávaní vždyzelených odrôd sa odstraňuje odumreté a choré drevo.

plamienky Čítajte aj Vypestujete ich všade, zasypú vás kvetmi a farbami takmer každý mesiac v roku. Sú ideálne na zamaskovanie nevzhľadných kútov záhrady

Prečo vädnú a černejú

Keď kvety a listy plamienka hnednú až černejú a byle vädnú, rastlinu nevytrhávajte. Môžete ju ešte zachrániť. Ostrihajte napadnuté stonky a nechajte ju tak niekoľko mesiacov. Potom môže ešte znovu vyhnať. Mladé výhonky plamienka treba chrániť pred slimákmi pascou alebo ohrádkou. Čerstvo vysadenému plamienku poskytnite oporuvo forme plastovej alebo keramickej drenážnej rúrky, cez ktorú povediete hlavnú byľ. Rúrka zároveň ochráni rastlinu pred hlodavcami.

Začiatkom leta ho namnožte

Koncom jari a začiatkom leta odoberte 5 – 8 centimetrov dlhé odrezky s pukmi na vrchole, odrezané uprostred medzi uzlinami. Ich spodný koniec zapichnite asi 3 centimetre hlboko do nádoby so zmesou rašeliny a piesku. Prikryte sáčkom a nechajte na teplom mieste mimo dosahu slnečného svetla. Po 6 – 8 týždňoch, keď odrezky zakorenia, rozsaďte ich do črepníkov. Prezimujte ich v skleníku, na jar vysaďte do črepníkov a postavte von. Koncom leta ich môžete vysádzať na definitívne stanovište.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #výsadba #Plamienok #popínavka #presvetľovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december